[UPDATE] Operaţiunea „Factura”: 25 de societăţi comerciale suspectate de infracţiuni economice
Articol editat de Mirabela Afronie, 26 septembrie 2013, 13:30 / actualizat: 26 septembrie 2013, 17:40
Joi, 26 septembrie
Ora 13.00
Cele cinci persoane reţinute pentru 24 de ore în urma audierilor de ieri, au fost prezentate Tribunalului Caraş-Severin cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. În urma şedinţei, instanţa a decis arestarea pentru o perioadă de 17 zile pentru toţi cei cinci inculpaţi. Decizia este suspusă recursului în termen de 24 de ore, iar, potrivit reprezentanţilor Tribunalului, toţi cei arestaţi au înaintat recurs.
Ora 8.00
După aproape zece ore de audieri, cinci dintre persoanele aduse la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa au fost reţinute, aseară, aproape de miezul nopţii, pe bază de ordonanţă şi urmează ca, astăzi, să fie prezentate instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Miercuri, 25 septembrie
Ora 11.00
Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi procurorii biroului teritorial D.I.I.C.O.T. au efectuat în această dimineaţă 25 de percheziţii domiciliare în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj, pentru destructurarea unei grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Au fost puse în executare 20 de mandate de aducere.
În urma investigaţiilor efectuate de poliţişti şi procurori a reieşit că, membrii grupării ar fi înregistrat în fals, în evidenţele contabile, documente care atestau efectuarea unor acte comerciale fictive. În baza acestor acte false introduse în contabilitate, s-a prejudiciat bugetul de stat, pe de o parte, prin restituirea ilegală de TVA, iar, pe de altă parte, prin diminuarea profitului impozabil, atestând cheltuieli fictive. În activitatea infracţională erau interpuse mai multe societăţi comerciale, prin care se derulau plăţi fictive, sumele de bani rezultate fiind însuşite în interes personal. În acest circuit comercial exista o ultimă firmă, în sarcina căreia rămânea datoria fiscală şi care era deschisă fictiv pe numele unor persoane care nu puteau fi găsite de autorităţi ale statului cu atribuţii în domeniu fiscal, întrucât erau, fie persoane fără adăpost, fie persoane care locuiau în străinătate. Prejudiciul estimat până în acest moment este de peste 7 milioane de lei.
Faţă de 20 de suspecţi se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire în grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, fals şi uz de fals. Aceste persoane urmează să fie conduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. din Caraş-Severin.
Întreaga acţiune s-a desfăşurat cu sprijinul poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, a poliţiştilor de la serviciile de combatere a criminalităţii organizate Mehedinţi şi Gorj, precum şi al celor de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin. La acţiune s-a beneficiat de sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Ora 7.50
O amplă operaţiune împotriva unei grupări de evaziune fiscală a fost declanşată, în această dimineaţă, de poliţiştii de la crimă organizată şi procurorii DIICOT Caraş Severin. Aceştia au descins la 25 de locaţii din Caraş Severin, Mehedinţi şi Gorj. Mai multe firme cu venituri mari se aprovizionau cu facturi emise de firme din Strehaia, diminuându-şi astfel veniturile şi, implicit, taxele către bugetul de stat. Conform anchetatorilor, întreaga operaţiune de evaziune fiscală a fost ţesută în jurul unei societăţi din Reşiţa. Prejudiciul stabilit până acum este de 1,6 milioane euro, fiind începută urmărirea penală împotriva a 20 de persoane şi 7 firme.