[FOTO] Martirii temniţelor comuniste, pomeniţi la Reşiţa, de ziua celor 40 de mucenici
(Hardy Cvoica)
Articol editat de Gerhard Chwoika, 9 martie 2015, 15:51
Sute de bănăţeni au îndurat chinurile închisorilor comuniste şi au fost supuşi unor toturi inimaginabile pentru că nu au vrut să renunţe la idealurile lor. Mulţi au murit în temniţe, transformându-se în martiri ai luptei anticomuniste. Ei au fost comemoraţi astăzi de zeci de persoane, printre care şi supravieţuitori ai terorii roşii.
La slujba de pomenire a martirilor, care a avut loc la troiţa din Parcul Cărăşana, au fost prezenţi astăzi un număr mai redus de foşti deţinuţi politici, şi o seamă de urmaşi şi rude ale acestora, dar şi reprezentanţi ai Administraţiei Locale şi ai Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin.
Slujba de comemorare a foştilor deţinuţi politici a coincis cu sărbătoarea celor 40 de mucenici care au murit pentru credinţa lor. „Este vorba de o jertfă colectivă, acesta este mesajul care s-a transmis prin această asociere, cei 40 de mucenici din Sevasta şi sutele de mii de victime ale gulagului comunist„, a declarant pentru Radio România Reşiţa, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici filiala Caraş-Severin, Cornelia Fetea.
La final, reprezentanţii AFDPR, ai Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin şi ai Primăriei Reşiţa au depus coroane şi jerbe de flori la troiţa din parc. În Caraş-Severin mai trăiesc astăzi aproape 600 de foşti deţinuţi şi deportaţi politic. Amintim că, deţinuţi politic şi deportaţi în Bărăgan au fost peste 40.000 de persoane din judeţele Mehedinţi, Timiş şi Caraş-Severin, din care 12.000 doar din localităţile cărăşene. În primul an de detenţie au murit mai mult de 1500 de oameni, dintre care peste 500 de copii.
(Hardy Cvoica)