Judeţul Caraş-Severin, sărac în produse tradiţionale
(Hardy Cvoica)
Articol editat de Mirabela Afronie, 13 februarie 2015, 13:00
După modificarea regulilor de atestare tradiţională a produselor alimentare, nici un cărăşean nu a mai reuşit să-şi înregistreze produsul la Ministerul Agriculturii. Însă nu orice produs realizat în gospodăria ţăranului este şi tradiţional. Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru a dobândi această calitate, produsul trebuie realizat exclusiv din materii prime locale, fără aditivi alimentari, având la bază o reţetă şi un procedeu de prelucrare tradiţională. Până la intrarea în vigoare a Ordinului 724/ 2013, la nivel judeţean erau înregistraţi 8 producători agricoli cu 35 de produse atestate din toate categoriile, respectiv: telemea de oaie, slănină afumată, şuncă ardelenească, sângerete, tobă şi cârnaţi de casă, răchie de prune şi mere, pâine, zacuscă şi salată de bureţi de fag. Din cauza birocraţiei şi a înăspririi regulilor de atestare tradiţională, nici un cărăşean nu a reuşit până în prezent, să-şi înregistreze produsul. Amintim că pentru a obţine atestatul de produs tradiţional, producătorul trebuie să ataşeze la dosar şi referinţe biografice despre vechimea produsului, dar şi să dovedească provenineţa reţetei de fabricaţie moştenită din generaţie în generaţie.
(Hardy Cvoica)