Radarul legumelor
Sursa foto: arhivă
(Hardy Cvoica)
Articol editat de Mirabela Afronie, 14 ianuarie 2015, 15:53 / actualizat: 15 ianuarie 2015, 12:15
De anul acesta au apărut reguli mai aspre pentru emiterea certificatului de producător agricol. O formă de asociere agricolă sau un sindicat vor putea verifica dacă un așa-zis producător are suprafața necesară pentru a produce miile de kilograme de legume pe care le vinde în piețe, sau deține animalele care să asigure producția pe care el o vinde. A apărut o lege în acest sens, care are rolul de a diminua numărul intermediarilor din piețe și de a face loc adevăraților producători să-și vândă legumele sau laptele. Astfel că, de anul acesta, se schimbă modul de eliberare a certificatelor de producător. Noua lege ar avea menirea să sprijine adevărații producători agricoli și să le ofere cu adevărat posibilitatea să își vândă produsele în piețe și târguri, unde nu mai au loc de atâția samsari, intermediari, care fac comerț cu produsele agricole și nu le produc. Sunt cazuri în care samsarii au certificat de producător agricol, dar pe acel certificat vând și alte produse, cumpărate din altă parte și nu produse din gospodăria proprie. Producătorii adevărați, când vin pe piață, ar trebui să vină cu fișa, cu analiza laptelui, să spună ce produc și cât produc. Dacă cineva consumă un produs luat de la o persoană și se îmbolnăvește, atunci se poate ști exact că a cumpărat de la producătorul ”X” și se poate duce la Direcția Sanitar-Veterinară să reclame. Noul act normativ ajută producătorul să fie ferit de amenzi sau de confiscarea mărfii. Conform Legii nr. 145, producătorul merge în piață și i se cântărește marfa. El trebuie să aibă o foaie de plecare din gospodărie în care e trecută marfa, pentru ca, dacă pe drum este oprit de poliție, să poată spune ce marfă are ca producător.
Sursa foto: arhivă
(Hardy Cvoica)