Ascultă Radio România Reșița Live

Investiții importante, derulate de Aquatim în anul 2014

Investiții importante, derulate de Aquatim în anul 2014

Articol editat de Mirabela Afronie, 22 decembrie 2014, 11:13

2014 a fost, pentru Aquatim, un an activ. A continuat implementarea proiectului de investiții în apă și canalizare în județul Timiș, în valoare de 119 milioane de Euro, proiect finanțat din fonduri europene. Un moment important al proiectului a fost inaugurarea, în luna octombrie, a staţiei de epurare din Recaş, o investiţie de peste nouă milioane de lei.

Inaugurarea s-a făcut în prezența ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi și a oficialităților administrației publice locale și județene. Acum, în decembrie, stația de epurare din Sânnicolau Mare este la câțiva pași de punerea în funcțiune. Noi rețele de canalizare au fost, de asemenea, finalizate pe o serie de străzi din localitățile cuprinse în proiect. În Timișoara, lucrările sunt finalizate pe 37 străzi, din care 14 sunt recepționate, iar restul sunt în curs de recepție. În anul 2015, proiectul, însumând 300 km de conducte noi de apă și canalizare, 7 stații de epurare și 3 stații de tratare, va fi finalizat.

Între timp, Aquatim a accesat încă 150 de milioane de Euro, pentru etapa a doua a Programului Operațional Sectorial Mediu, investiții care se vor derula până în anul 2020. Componenta de asistență tehnică din cadrul acestui program este în prezent în curs de licitare.

 Investiții din surse proprii

Deși societatea s-a orientat, cu precădere, către programele de finanțare ale Uniunii Europene, cu componentă nerambursabilă, pentru investiții mari, de zeci, respectiv sute de milioane de Euro, compania rezervă, an de an, o „felie” semnificativă din fondurile proprii pentru refacerea sau extinderea sistemelor de apă și canalizare. La sfârșitul anului 2014, investițiile din surse proprii se concretizează în aproape 5 km de conducte noi de apă și peste 3,5 km de rețele de canalizare, pe mai mult de 15 străzi.

În Timișoara, au fost astfel reabilitate conductele de apă și branșamentele de pe strada Nicolae Andreescu, din zona Cerna-Calea Buziașului, a fost reparat un tronson de 300 m din conducta magistrală de pe str. Mareșal Constantin Prezan și a fost extinsă rețeaua de apă pe străzile Ștrandului și Crinului.

În Ciacova, au fost înlocuite conducta de apă potabilă și branșamentele de pe strada Avram Iancu. Lucrări similare au fost executate în Sânnicolau Mare, pe Calea lui Traian și în Făget pe str. Gheorghe Garda.

În ce privește partea de canalizare, în Timișoara, pe str. Gavril Musicescu, s-a reparat chesonul stației de pompare a apei uzate și s-a extins rețeaua cu 1,2 km. Pe str. Mareșal Constantin Prezan, au fost refăcute canalul menajer și racordurile la canalizare pentru cinci imoble. În zona Michelangelo, s-a executat sistemul de evacuare a apei pluviale și a fost deviat un tronson de 100 m de canalizare pe Bv. Corneliu Coposu.

În Deta, s-au realizat racordurile de pe str. Înfrățirii și sistemul de canalizare menajeră, iar în Recaș a fost extinsă rețeaua pe străzile Turnului și Ion Coja. În Ciacova s-au montat conducte noi de canalizare pe străzile N. Bălcescu și Ghiladului, în Sânnicolau Mare s-a înlocuit rețeaua pe str. G. Șincai și s-a extins canalizarea pe str. Drumul Saravale.

 Alte proiecte implementate în anul 2014

Investițiile societății Aquatim vizează, în primul rând, îmbunătățirea serviciilor prestate. Pe lângă lucrările făcute pentru modernizarea infrastructurii, Aquatim a implementat, în anul 2014, proiecte cu impact important asupra relației cu clienții.

Aplicația de plată on-line, direct de pe site-ul Aquatim, a fost unul dintre acestea. Clienții pot plăti acum factura de apă de pe laptop, tabletă sau telefonul mobil, în câteva minute, oriunde ar fi, cu condiția să aibă acces la internet.

Cu aplicația on-line de pe www.aquatim.ro, societatea completează metodele alternative de plată, deja puse la dispoziția clienților, prin rețelele bancare, Poșta Română, PayPoint, terminalele Rompay, serviciul Westaco Express din stațiile OMV și centrele de plăți un-doi ale Mobile Distribution.

Nu în ultimul rând, la capitolul tendințe moderne de comunicare, Aquatim a pătruns, în 2014, în mediul online și pe rețelele sociale, fiind creat un cont de companie pe Facebook, unde clienții găsesc noutăți, campanii, comunicate de presă, lucruri interesante din domeniul de activitate, din Timișoara și din județ.

 Tehnologii inteligente, eficiență în exploatare

Contoare cu telecitire

Aquatim a achiziționat în anul 2014 un lot nou de 5.500 contoare de apă dotate cu module radio, care permit citirea consumurilor înregistrate de la o distanță de maxim 200 de metri. În perioada august-decembrie 2014, contoarele noi au fost montate în Ciarda Roșie, Calea Aradului și Torontalului.

Achiziția și instalarea contoarelor radio în Timișoara, s-a făcut în tranșe anuale, începând cu anul 2008. În prezent, pe branșamentele de apă din oraș sunt montate circa 16.000 de astfel de dispozitive. Pentru o companie de apă, contoarele radio sunt o investiție avantajoasă, care reduce costurile de deplasare și de personal pentru citirea fizică a contoarelor și furnizează date corecte, fără erori. Consumul poate fi citit cu regularitate, chiar și atunci când angajații nu au acces la contor, ceea ce facilitează facturarea pe baza consumului real, nu a unor estimări. Înregistrările sunt stocate în baze de date și se poate afla cu ușurință consumul la orice moment.

În planurile de viitor ale societății este cuprinsă achiziția unui nou lot de 9.500 contoare cu telecitire, iar în perspectivă, în Timișoara vor exista numai contoare cu telecitire. Astfel de contoare vor fi, de asemenea, montate și în localitățile din județ unde se fac lucrări, din fonduri europene, pentru apă și canalizare. Aria de operare a societății Aquatim acoperă 100 de localități, cu peste 60.000 de contoare instalate și un grad de contorizare care depășește 95%.

 Monitorizarea rețelei de apă

Operatorii de apă sunt preocupați să reducă sau să depisteze mai repede defectele conductelor. Pentru aceasta, Aquatim a recurs la soluții IT de ultimă generație. IceWater, ICT Solutions for Efficient Water Resources Management, este un program de cercetare pe trei ani, cu finanțare europeană și un buget de 4,7 milioane de Euro, la care societatea timișeană de apă participă, din anul 2012, împreună cu Metropolitana Milanese, compania de apă din Milano și firme de renume din industria electronicii și telecomunicațiilor. Proiectul presupune urmărirea unei zone pilot din rețeaua de apă a orașului (Zona Neptun), prin senzori plasați pe conducte, care transmit diverse date despre consum și alți parametri ai rețelei.

Oamenii – resursa cea mai valoroasă a unei companii

Dezvoltarea profesională trebuie să se afle în centrul preocupărilor managementului companiilor de apă, pentru că fără oameni bine pregătiți profesional, investițiile în tehnologie sunt inutile. Aquatim este membru fondator al Fundației româno-germane Aquademica, care are ca obiectiv profesionalizarea personalului care lucrează în industria apei în România, cu accent pe partea practică, de învățare a meseriei, sprijindu-se în acest demers pe experiența și bunele practici ale partenerilor germani.

Fundația a organizat anul trecut 9 cursuri, la care au participat peste 300 de salariați ai companiilor de apă din țară. În perioada 16-17 octombrie, la Stația de Epurare „Stan Vidrighin” din Timișoara, a avut loc cea mai importantă acțiune a fundației, a treia ediție a conferinței internaționale Eco-Impuls, cu tema „Viitorul serviciilor publice. Evenimentul, organizat de Aquademica, împreună cu Aquatim, Asociația Română a Apei – Comitetul Teritorial Vest și Universitatea Politehnica Timișoara, a cuprins o parte de forum, de dezbateri științifice susținute de specialiști din domeniul apei și deșeurilor, și o parte expozițională, cu standuri de prezentare a unor furnizori de echipamente și soluții tehnologice pentru infrastructura de apă și canalizare. În timpul celor două zile, circa 200 de persoane, reprezentanți ai companiilor de servicii publice, profesori universitari, cercetători și practicieni au participat la lucrările conferinței și au vizitat pavilionul expozițional.

Printre momentele de consemnat ale anului ce tocmai se încheie se numără și participarea unei delegații Aquatim la târgul internațional de tehnologii de mediu, IFAT, desfășurat la Munchen. Echipa stației de epurare Stan Vidrighin din Timișoara a obținut locul cinci, în urma unei competiții foarte strânse, care a pus în valoare abilitățile și cunoștințele folosite de specialiștii în canalizare și epurare, constând în accesul rapid și sigur în căminele de canalizare, întreținerea și repararea pompelor, lucrul cu aparate de măsură și control și monitorizarea unei stații de epurare a apelor uzate.

 Din nou, în TNF!

 Pentru al doilea an la rând, rezultatele financiare obținute de Aquatim au fost recunoscute la nivel național, societatea clasându-se pe primul loc în Topul Național al Firmelor, organizat de Camera de Comerț și Industrie a României, pentru activitatea specifică – captarea, tratarea și distribuția apei. O performanță deosebită, în contextul în care tariful apei este unul din cele mai mici la nivel național, care dovedește că societatea este eficientă economic și are o strategie viabilă de dezvoltare.

Sursa si foto: Aquatim

Vremea rea paralizează traficul în România: A1 închisă, restricții pe Transalpina
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:10

Vremea rea paralizează traficul în România: A1 închisă, restricții pe Transalpina

Vântul puternic și ninsorile abundente au determinat autoritățile să închidă sau să restricționeze circulația pe mai multe drumuri din...

Vremea rea paralizează traficul în România: A1 închisă, restricții pe Transalpina
Alegeri prezidenţiale 2024: votul în străinătate a început
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 06:04

Alegeri prezidenţiale 2024: votul în străinătate a început

Votul în străinătate la alegerile prezidenţiale a început vineri, prima secţie deschisă fiind cea din Auckland, Noua Zeelandă, unde şase...

Alegeri prezidenţiale 2024: votul în străinătate a început
Reşiţa: Comandament de iarnă cu prezenţă fizică în această noapte la ISU Semenic
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:48

Reşiţa: Comandament de iarnă cu prezenţă fizică în această noapte la ISU Semenic

Pe fondul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a două coduri portocalii şi al unuia roşu, care intră în vigoare de la...

Reşiţa: Comandament de iarnă cu prezenţă fizică în această noapte la ISU Semenic
„Blocul fetelor” din Reşiţa are nevoie de administrator
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:43

„Blocul fetelor” din Reşiţa are nevoie de administrator

„Blocul fetelor” din Reşiţa are nevoie de un administrator. Autorităţile locale anunţă încheierea lucrărilor de reabilitare....

„Blocul fetelor” din Reşiţa are nevoie de administrator
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:21

Interesul pentru vaccinarea antigripală în Caraş-Severin este ridicat! Aproape 9.000 de persoane s-au imunizat

Interesul pentru vaccinarea antigripală în Caraş-Severin este ridicat! Cei care aleg să se imunizeze fac parte din grupele de risc. De la...

Interesul pentru vaccinarea antigripală în Caraş-Severin este ridicat! Aproape 9.000 de persoane s-au imunizat
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:15

Sistemul de autoclorurare de pe podul Stavila a intrat în funcţiune odată cu scăderea temperaturilor

Instalaţia de autoclorurare de pe podul de la pompieri din Reşiţa este complet funcţională şi a intrat în exerciţiu. Viceprimarul urbei,...

Sistemul de autoclorurare de pe podul Stavila a intrat în funcţiune odată cu scăderea temperaturilor
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:10

Alege înţelept, spune NU fumatului! La OncoHelp Timişoara 3.500 de persoane au primit diagnosticul de cancer bronhopulmonar

Alege înţelept, spune NU fumatului! Acesta este sloganul Zilei Naţionale fără Tutun, care este marcatî în fiecare an în a treia zi de joi a...

Alege înţelept, spune NU fumatului! La OncoHelp Timişoara 3.500 de persoane au primit diagnosticul de cancer bronhopulmonar
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 16:39

Activitatea a fost blocată la RAR în toată ţara

Activitatea a fost blocată la RAR în toată ţara, joi, 21 noiembrie 2024. Instituţia anunţă că a avut loc un incident tehnic neprevăzut....

Activitatea a fost blocată la RAR în toată ţara