Campaniile umanitare în preajma sărbătorilor!
Articol editat de Daiana Rosca, 9 decembrie 2014, 08:13 / actualizat: 10 decembrie 2014, 8:15
În ţara sunt mii de persoane care au nevoie de sprijin financiar. Pentru a le întinde o mână de ajutor sunt destui oameni cu suflet mare care se mobilizează şi organizează campanii umanitare. Metodele folosite pot fi diverse de la o simplă campanie de scrisori, o campanie media prin organizarea unui evenimenţ sau pur şi simplu o campanie stradală. După ce scopul campaniei şi perioada în care se va desfăşura a fost stabilită, se decide care este grupul de persoane cel mai probabil să răspundă cererii şi care este mesajul ce le va fi transmis. Pe lângă oamenii milostivi în special în perioada sărbătorilor mai există însă şi escroci care încearcă să se îmbogăţească prin false apeluri umanitare. Cei mai mulţi dintre aceştia abordează oamenii pe stradă şi încearcă să-i convingă să facă o faptă bună.
Aşadar, dumneavostră credeţi în campaniile umanitare?
Pentru a trage un semnal de alarmă împotriva campanilor umanitare false , care sunt tot mai multe , acum în preajma sărbătorilor de Crăciun , echipa Radio România Reşiţa a făcut un experiment în plină stradă.
Mâna întinsă care nu spune o poveste credibilă nu primeşte pomană după această zicală ne-am ghidat şi noi astăzi ca să aflăm dacă reşiţenii sunt interesaţi să facă o fapta bună. Problema e că aceştia sunt destul de naivi , pentru că încă nu au reuşit să facă diferenţa între o campanie umanitară reală şi una falsa. Le este deajuns să le prezinţi un caz umanitar , iar cei cu suflet mare sunt gata să dea din puţinul lor celor care se află în suferinţă. Şi nu ne-a fost greu. Am inventat o poveste şi am avut succes.
Ne continuam experimentul si cu alte persoane. Am fost surprinşi să vedem că tinerii din puţinul lor ar da câţiva lei celor nevoiaşi. Cu cât insităm mai mult , creşte şi suma. Oare chiar suntem convingatori cu o simplă poză în mână sau oamenii au prea multa încredere în semenii lor?
La finalul experimentului facem o recapitulare . Am inventat o poveste, am scos o poză la imprimantă şi ne-am lăsat imaginaţia …să zburde, cam 2 minute ne-a luat să organizăm o falsă campanie umanitara. Apoi ne-am ales un loc aglomerat , iar în mai puţin de 30 de minute am strâns deja 20 de lei . Si acum va rog sa-mi spuneti stimati ascultatori oare caţi bani fac persoanele care stau o zi întreaga în stradă din naivitatea oamenilor. Aşadar data viitoare gandiţi de 2 ori înainte de a scoate banii din portofel pentru că astfel de şarlatani sunt pe toate drumurile mai ales în preajma sărbătorilor de Craciun.
Ori de câte ori se întâmplă catastrofe naturale precum inundaţii, cutremure, oamenii se mobilizează şi încearcă să dăruiască, din puţinul lor, celor în nevoi. Un bun exemplu este Episcopia Caransebeşului care de fiecare dată şi-a ajutat semenii. Când o persoană sau o instituţie a avut nevoie de ajutor Organizaţia Salvaţi Copii din Caraş-Severin a fost prima care care le-a întins o mână de ajutor. Voluntarii s-au mobilizat şi au strâns bani , au cumpărat haine, dulciuri , medicamente dar şi incubatoare pentru spitalele din ţară . Iar oamenii au fost receptivi a declarat preşedintele organizatiei Măriuţa Simionescu.
Deşi nu are un potential economic foarte ridicat judeţul Caraş- Severin are oameni cu suflet mare care dau din puţinul lor şi celor năpăstuiţi de soartă.
Înregistrarea emisiunii „Ascultă cum te ascult”: