[FOTO-AUDIO] Rarităţile Banatului de Munte, caii sălbăticiţi – atracţie turistică, dar şi pericol pe şosea
Herghelia de cai sălbăticiți de la Măidan, din zona Oraviţei din Munţii Aninei şi-au părăsit habitatul şi în această iarnă fiind surprinși din nou pe DN 57B, pe tronsonul dintre Marila şi Crivina, de lucrătorii Secţiei de Drumuri Naţionale Caransebeș din cadrul DRDP Timişoara.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 26 ianuarie 2021, 09:52 / actualizat: 26 ianuarie 2021, 12:23
Este vorba de câteva exemplare deosebite de cabaline, provenite de la fostele exploatări miniere şi forestiere abandonate, care de-alungul timpului s-au înmulțit pe cale naturală, s-au adaptat condiţiilor de mediu şi populează acum nestingherit zona cuprinsă între Brădet şi Gârlişte, a declarat pentru Radio Reşiţa specialistul cinegetic Mircea Ciobanu.
Ei pot fi zăriţi de multe ori şi pe relaţia CF Oraviţa-Anina, cea mai veche cale ferată pe traseu montan din România, dar şi pe marginea drumurilor cu trafic intens din zonă.
Cabalinele s-au adaptat condiţiilor de mediu şi populează zona Munților Aninei, constituind un obiectiv de atracţie turistică pentru Banatul de Munte, dar şi un real pericol pentru traficul rutier. Herghelia iese la drumul național mai ales după ce drumarii acționează cu sare pentru combaterea poleiului. Sarea constituie un ingredient important în digestia animalelor.
În perioada următoare, angajaţii DRDP Timişoara şi-au propus să amenajeze o iesle, pentru a putea hrăni animalele, aşa cum trebuie, cu fân şi bulgări de sare.
Herghelia se alătură în unicitate unei alteia din Parcul Natural Porțile de Fier de pe insula Ostrov de la Moldova Nouă, a mai spus Mircea Ciobanu.
Cele două obiective ale Banatului constituie un atu în plus dezvoltării turismului în judeţul Caraş-Severin.
Surse foto: DRDP Timişoara; Ciprian Floare