Marele rechin-ciocan înoată alternativ pe o parte pentru a-și economisi puterile
Articol editat de Mirabela Afronie, 2 august 2016, 13:29
„La început am crezut că rechinul este bolnav, pentru că înota alternativ când pe-o parte când pe alta. Însă când am început să-l privim mai cu atenție, am descoperit că era vorba de un comportament obișnuit”, a relevat într-un comunicat Adam Barnett, coautor al studiului realizat de Universitatea James Cook din Australia.
Cercetătorii în frunte cu Nicholas Payne, de la Universitatea Roehampton din Marea Britanie, au instalat accelerometre și camere video pe doi mari rechini-ciocan (Sphyrna mokarran) din Australia și Belice. Datele colectate au dezvăluit că rechinii au înotat 90 la sută din timp pe o parte, deplasându-se într-un unghi ce variază între 50 și 70 de grade, se arată în comunicat.
Realizarea de simulări hidrodinamice cu modele fizice ale acestor făpturi uriașe au relevat că rechinii au o fricțiune mai mică cu apa dacă înoată la o înclinație 50 până la 70 grade, folosind aleta frontală pentru a înainta, cu un efort mai mic.
Potrivit lui Barnett, această metodă de înot lateral reduce efortul deplasării cu 10 la sută la această specie de rechini care ajung să măsoare până la 6 metri lungime. „Brațul lateral” este o soluție rezonabilă pentru marele rechin-ciocan chiar și în acvarii special amenajate, a subliniat Payne în comunicat.
Autorul studiului a reamintit că marele rechin-ciocan, aflat pe Lista Roșie a IUCN a speciilor aflate în pericol de extincție, dispare cu o viteză îngrijorătoare din oceane astfel încât observarea lui în mediul natural devine tot mai dificilă.
Sursa: agerpres.ro