Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin s-a întrunit în regim de urgenţă

234

În ultimele 3 zile, în Caraş-Severin s-au înregistrat 53 de incendii de vegetaţie şi mirişti. Prefectul Florenţa Albu a convocat astăzi, toate autorităţile cu responsabilităţi pe această linie pentru a identifica soluţii şi a stabili măsuri de prevenire şi gestionare a acestor incendii. S-a hotărât ca în următoarea perioadă, pompierii şi poliţiştii să intensifice activităţile de informare preventivă şi control pe această linie. De asemenea, se vor lua măsuri pentru identificarea proprietarilor care au provocat arderi intenţionate pentru igienizarea terenurilor şi nu li se vor mai acorda subvenţiile cuvenite pentru exploataţiile agricole pe care le deţin. Începând cu 10 martie, inspectorii APIA vor efectua controale în teren, acolo unde există suprafeţe incendiate, pentru a verifica amploarea acestora, precum şi circumstanţele în care a avut loc incendierea.

Proprietarii de terenuri care au utilizat focul deschis vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

Subiectul a fost abordat astăzi în emisiunea „Ascultă cum te ascult”. Şi-au spus punctul de vedere prefectul judeţului Caraş-Severin, reprezentanţi APIA, dar şi pompieri din Caraş-Severin şi Timiş. În cadrul emisiunii s-a menţionat şi faptul că vegetaţia ierboasă sau lemnoasă de pe pajiştile permanente nu trebuie arsă, întrucât se distruge materia organică şi se poluează atmosfera, iar reapariţia covorului ierbos valoros din punct de vedere nutritiv pentru animale durează peste 3 ani, după incendiere.

(Sebastian Dragomir)