Răi pe şosele!

18_1

După o zi grea petrecută la locul de muncă pe mulţi dintre şoferi îi lasă nervii în trafic. Claxonatul insistent este reacţia pe care o au cei mai mulţi dintre conducătorii care stau la cozi interminabile la semafor sau care se simt deranjaţi de ceilalţi şoferi din trafic. Astfel, deseori, claxonul ajunge să fie folosit abuziv. Şi asta e doar una dintre probleme. Din grabă sau din nesimţire sunt destui care atunci cand ajung la supermarket parchează pe locurile destinate persoanelor cu dizabilitati. În mai puţin de 5 minute am găsit 2 maşini şi am încercat să aflăm de ce parchează pe aceste locuri, nu de alta, dar cei 2 şoferi cu care am stat de vorbă nu aveau niciun handicap.

Persoanele cu dizabilităţi, care au şi un certificat care să ateste acest lucru, se plâng că abia găsesc locuri libere, asta pentru că de cele mai multe ori acestea sunt ocupate de cei care nu au nicio problemă. Şi asta nu e tot… în trafic sunt şi acei tineri cu maşini puternice care consideră că totul li se cuvine. Şi nu a fost greu să dam de ei. De exemplu, un baiat de bani gata, care nu avea mai mult de 25 de ani, a parcat exact pe trecerea de pietoni, iar cand i-am atras atentia ne-a raspuns obraznic, cu tupeul caracteristic vârstei.

Gata cu nesimţirea în trafic! A apărut aplicaţia pentru şoferii indisciplinaţi! Aceasta poate fi instalată atât pe telefon, cât şi pe tabletă şi funcţionează simplu: oricine poate posta fotografii cu isprăvile pe care le fac ceilalţi conducători auto, împreună cu numărul de înmatriculare al maşinii. Listele sunt publice şi vor fi trimise către poliţie. Si poate aşa se mai liniştesc şi cei care se cred regi ai şoşelelor.

Despre furia la volan s-a discutat în programul Bună dimineaţa Banat! Invitat în studio, Luci Popa, instructor auto de peste 30 de ani, a spus că agresivitatea la volan începe, inexplicabil, chiar de la primele ore de şofat:”am avut de nenumărate ori elevi, aflaţi la primele ore de conducere care au devenit extrem de agitaţi când un pieton traversa strada prea încet. Nu este normal. Noi fiind la începutul abc-ului în ale şofatului, ar trebui să fie mulţi mai ponderaţi, să avem mai multă înţelegere, să ne fie teamă de ce se poate întâmpla.”

Cei mai agresivi în trafic sunt tinerii posesori de bolizi. Aceştia dau dovadă de bravură, dar şi de inconştienţă. “Nimeni nu mai are răbdare cu nimeni. Aceşti tineri sunt cei mai stresaţi. Primind o maşină cu 200 de cai putere nu prea au unde să-şi descarce aceşti cai putere şi fiecare crede că este mai bun decât celălalt. Nu pot să înţeleagă că traficul rutier se desfăşoară după nişte regului pe care trebuie să le respecte fiecare. În mod egal.”

Flashuri ale farurilor, claxoane sau înjurături însoţite sau nu de gesturi obscene şi în cel mai rău caz scandal cu bătaie. Toate acestea demonstrează că agresivitatea la volan este prezentă zilnic pe şoselele din România. Traficul aglomerat şi orele interminabile petrecute la volan îi determină pe şoferi să fie agresivi. Astfel, cel puţin 6 conducători auto din 10 îşi pierd cumpătul şi claxonează, înjură sau chiar sar la bătaie atunci când şoferul din faţă merge prea încet sau nu porneşte la timp de la semafor, când văd un om mai în vârstă la volan sau un începător care conduce hiperprudent.

Unii devin recalcitranţi atunci când văd pe alţii că vorbesc la telefon fără hands-free, când nu se respectă distanţa regulamentară dintre maşini sau când ceilalţi participanţi la trafic nu respectă regulile elementare ale codului rutier.

Nici procentul de promovabilitate al examenului pentru permisul de conducere nu este foarte ridicat şi asta ar putea arăta şi gradul de instruire al şoferului. În plus, tinerii cărora părinţii le-au cumpărat bolizi au început să fie tot mai nervoşi, ambalează motoarele în trafic sau arată semne obscene celorlaţi participanţi la trafic. Şi tot din teribilism sau lipsă de respect unii conducători auto parchează ilegal pe anumite străduţe sau chiar şi pe locurile dedicate persoanelor cu dizabilităţi.

Ce contează atât de mult că din cauza soferului din faţă am ratat un verde la semafor? Pentru atâta lucru chiar e nevoie să recurgem la agresivitate? Uităm oare că toţi am fost începători, că fiecare are propriul stil de a conduce, că timpul este atât de scurt încât nu merită să acumulăm şi mai multă tensiune? La şcoala de şoferi ne învaţă cum să conducem, ne învaţă regulile de circulaţie, însă nimeni nu ne învaţă aici să avem cei 7 ani de acasă, să fim civilizaţi sau puţin mai îngăduitori.

De ce suntem agresivi la volan, când de fapt ne punem propria viaţă în pericol?

De același autor

Related Articles