Un olandez a câştigat etapa a 17-a a Turului ciclist al Spaniei

Bauke MollemaBauke Mollema (Belkin) şi-a adjudecat, miercuri, etapa a 17-a a Turului ciclist al Spaniei, fiind primul olandez care reuşeşte o astfel de ispravă din 2009, după zi de pauză şi o alta fără probleme, terminată parcă în glumă, în timp ce italianul Vincenzo Nibali (Astana) rămâne, fără mari eforturi, lider al clasamentului general.

Disputată pe traseul Calahorra şi Burgos, cu doar 2 căţărări repertoriate cu largheţe, de categoria a 3-a, etapa a 17-a a avut un final din care s-a văzut clar că într-un tur cum este această Vuelta-68, cu 70 la sută munte, jumătate munte înalt, echipele renunţă la sprinteri, alegându-şi oameni pentru munca de jos, fără tenorii ariilor finale. Dar sosirea în splendidul oraş cu aer medieval a avut un final chiar amuzant. Mai întâi, pentru a evita surprizele precum cele de luni, Nibali şi-a trimis băieţii de la Astana să atace, 4 porţii de câte 4-500 m, pentru a imprima o viteză cursei care să anuleze orice acţiune pasibilă să aducă secunde în plus temerarilor, după care plutonul cu fruntaşi a început să se plimbe dintr-o bordură în alta, nehotărât, tocmai din cauza absenţei finiseurilor.

Mai mult în glumă, Bauke Mollema a apăsat ceva mai vârtos în pedale la trecerea pe sub arcul care marca 1 km până la sosire, luând un avans de circa 100 m. În spatele lui, nicio reacţie, astfel că, metru cu metru, olandezul şi-a dat seama că poate avea o şansă, a luat-o în serios, trecând la un contratimp prelungit, cu care şi-a adjudecat victoria, fiind cronometrat pe 189 km în 4h44’28’. Plutonul principal a sosit în acelaşi timp, locurile următoare fiind ocupate de norvegianul Edvald Boasson Hagen (Sky) şi de argentinianul Maximiliano Richeze (Lampre), precum şi, cu excepţia italianului Pozzovivo, întârziat cu circa 1 minut, de toţi ocupanţii primelor 10 locuri în ierarhia generală.

Astfel, cu 4 etape înainte de sfârşitul cursei, de duminică, de la Madrid, Vincenzo Nibali păstrează tricoul roşu de lider al clasamentului general, urmat la 28 de secunde de americanul Chris Horner (RadioShack) şi la 1’14’ de Alejandro Valverde (Movistar).
Joi se dispută etapa a 18-a, din nou pe munte, una dintre ultimele şanse pentru o eventuală răsturnare a ierarhiilor, Burgos – Pena Cabara (186 km).Sursa:Agerpres

De același autor

Related Articles