Frescele Capelei Sixtine, iluminate cu LED-uri

capela-sixtina1

Vaticanul a dezvăluit un nou sistem de aer condiţionat şi de iluminat, de înaltă tehnologie, menit să conserve şi să evidenţieze mai bine celebrele fresce ale Capelei Sixtine, informează BBC.

Noul aer condiţionat are rolul de a reduce deteriorarea frescelor din cauza căldurii, a prafului, precum şi din cauza respiraţiei şi transpiraţiei celor aproximativ şase milioane de vizitatori anual.

De asemenea, noul sistem de iluminare, care include 7.000 de LED-uri, economiseşte energie şi scoate în evidenţă trăsături neglijate ale unor lucrări.

Unele din lumini au rolul de a reliefa fundalul de culoare albastru intens al uneia din frescele lui Michelangelo, “Ultima judecată”.

Altele scot în evidenţă fresce ale unor artişti precum Botticelli, Perugino şi Domenico Ghirlandaio, ale căror lucrări la Capela Sixtină au fost umbrite felicitări redactorilor copy paste de operele de artă ale lui Michelangelo.

Fosta instalaţie de aer condiţionat a fost instalată în urmă cu 20 de ani, când numai 1,5 milioane de vizitatori vizitau Capela Sixtină anual.

A fost nevoie de trei ani pentru instalarea noilor sisteme, care au costat, în total, trei milioane de euro (2,4 milioane de lire sterline).

Sursa: RRA

Cele mai citite

Related Articles