Un tânăr sălăjan a decis să producă lapte medicinal

lapte

La îndemnul Prinţului Charles al Marii Britanii, tânărul sălăjan Viorel Ghiuruţan a renunţat la facilităţile traiului în mediul urban pentru a produce lapte medicinal. Laptele este obţinut exclusiv de la animale care mănâncă plante medicinale crescute natural în vârful muntelui. Bărbatul spune că a fost nevoie de Alteţa Sa Regală pentru ca unii să conştientizeze că România încă ma are facilităţile pe care cele mai multe state dezvoltate le-au pierdut cu ani în urmă: natura curată. Un reportaj de Adrian Lungu.
Viorel Ghiuruţan: Prinţul Charles spunea că sunt păşuni în România, pe care nu le găseşti aproape foarte rar şi explica flora care există pe păşunile respective. Noi le avem, nu le băgăm în seamă şi, la urmă poate că vor dispărea şi aici şi poate după mulţi ani ne vom da seama ce am avut şi ce am pierdut.
Reporter: Această floră se regăseşte şi în laptele…
Viorel Ghiuruţan: Categoric. În laptele fiecărui animal, care mănâncă din păşune.
Reporter: Viorel Ghiuruţan este un tânăr sălăjan, care s-a hotărât să producă lapte medicinal, obţinut de la capre lăsate la păscut pe plantaţii naturale cu plante medicinale.
Viorel Ghiuruţan: Nu-i totuna să iei un lapte dintr-o furajare intensivă, cu stimulator de producţie de lapte. Animalul ăla va procesa furajul pe care-l mănâncă şi va da laptele în consecinţă, a ceea ce mănâncă, şi nu-i totuna ca animalul în păşune să mănânce scoartă, să mănânce spini, să mănânce frunze, să mănânce flori. Dacă-i spui cuiva şi zice ‘dom’le, dar de ce?’ Dacă este o păşune preponderentă cu spânz sau cu scaiul vânăt, sunt oameni care se chinuie să facă antibiotice din scai vânăt. Animalul ăsta îl mănâncă şi el procesează ceea ce mănâncă şi se regăseşte într-o anumită cantitate şi în lapte. Deci ăsta e antibioticul natural.
Reporter: Calităţile plantelor medicinale se regăsesc în lapte. Exemplul sălăjanului a fost luat deja şi de alţi tineri.
Beniamin Pop: Sunt inginer zootehnist şi vreau să dezvolt o microfermă şi chiar să desfacem în oraş, dacă se va putea.
Reporter: Vă văd îmbrăcat aşa, în halat, frumos aranjat.
Beniamin Pop: Păi aşa trebuie să apară un producător, ca să fie şi cât mai igienic şi aspectul contează.
Reporter: Jucătorii din industria alimentară sălăjană cred că astfel de produse, care sunt pr[ezentate deocamdată doar în expoziţii, vor avea succes mai ales pe piaţa externă.

Întreaga poveste o găsiți aici!

Sursa: rador.ro

De același autor

Related Articles