Muncitorii disponibilizaţi de la Mechel vor primi ajutor de la Parlamentul European

DSC03577Noi speranţe pentru foştii angajaţi ai combinatului siderurgic din Oţelu Roşu. După ce în repetate rânduri s-a vehiculat că există investitori interesaţi de Ductil Steel, însă nimic nu s-a concretizat, săptămâna aceasta, Adunarea Generală a Creditorilor va propune un plan de reorganizare pe o perioadă de trei ani de zile. Acesta prevede vânzarea uzinei ca societate funcţională şi nu pentru dezmembrare, a declarat în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa fostul lider de sindicat Victor Sabău.

În 2011, conducerea combinatului din Oţelu Roşu anunţa că a investit în ultimii ani 50 milioane de euro şi dădea asigurări că va continua dezvoltarea industriei metalurgice, însă un an mai târziu, uzina şi-a oprit temporar activitatea. Aproximativ 400 de angajaţi au intrat în şomaj tehnic. În accelaşi an, 100 de persoane au fost concediate, iar în primăvara anului viitor, grupul rus Mechel a vândut pentru 230 de lei – 52 de euro – cele patru combinate metalurgice pe care le deţine în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti.

Mai apoi, angajaţii au fost disponibilizaţi şi a urmat un şir lung de proteste. Oamenii au pichetat sediul combinatului din Oţelu Roşu şi au blocat Drumul Naţional 68, solicitând plata celor trei salarii compensatorii, prevăzute de contractul colectiv de muncă, lucru ce s-a întâmplat câteva luni mai târziu.

De atunci, combinatul din Oţelu Roşu a intrat într-un con de umbră, iar foştii angajaţi s-au descurcat cum au putut, fie s-au recalificat profesional, fie au plecat la muncă peste hotare. La un an de la închiderea uzinei, Parlamentul European vine în sprijinul muncitorilor disponibilizaţi de la combinatul Mechel. PE a aprobat un ajutor de 3,5 milioane euro, bani care vor putea fi folosiţi pentru reconversie profesională, finanţarea unor noi afaceri şi consultanţă pentru găsirea unui nou loc de muncă. Deocamdată nu se ştie cine exact va beneficia de aceste fonduri. (Mirabela Afronie)

De același autor

Related Articles