Dezbaterea privind reducerea CAS, amânată cu o săptămână

victor ponta

Premierul Victor Ponta face apel la opoziţie să decidă până săptămâna viitoare, când Parlamentul va dezbate din nou legea privind reducerea CAS, dacă susţine sau nu proiectul.
“Aştept ca până săptămâna viitoare, ACL – şi aici fac apel la expertiza managerială a domnului Iohannis – să spună foarte clar dacă este de partea viziunii noastre sau de partea domnnului Băsescu, care spune că totul este rău şi că nu trebuie să reducem CAS. Altfel, ideea să fii în toate părţile nu funcţionează, pentru că la economie bătălia politică este mai puţin importantă. Importante sunt rezultatele”, spune premierul.
Dezbaterea cererii preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a legii privind reducerea contribuţiei de asigurări sociale cu cinci la sută la angajator a fost amânată la Senat până săptămâna viitoare, la 25 august, fiind invocate raţiuni de timp şi de procedură.
La Camera Deputaţilor, preşedintele acestui for le-a transmis deputaţilor din opoziţie care au cerut organizarea unei sesiuni extraordinare mâine, pentru dezbaterea legii privind reducerea CAS, că solicitarea lor este lipsită de temei juridic.
Senatorul PSD Ilie Sârbu a susţinut că acest proiect de lege nu putea să fie analizat în şedinţa de astăzi, pentru că trebuiau trimise materiale Comisiei de Buget – Finanţe şi să fie invitat la discuţii un reprezentant al Ministerului de Finanţe.
“Astăzi era aproape imposibil să o facem datorită faptului că trebuia să trimitem materialul la Comisie, trebuia să fie convocat Ministerul de Finanţe”, spune Ilie Sârbu. Legea de reducere a CAS-ului ”ar putea să nu intre în vigoare de la 1 octombrie”
Într-un comunicat de presă, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a precizat că nu poate convoca o şedinţa extraordinară pentru că proiectul de lege se află la Senat. Liberalii susţin însă că în trecut au fost cazuri când Senatul şi Camera Deputaţilor au fost convocate în aceeaşi zi pentru a se urgenta procedura parlamentară. Deputatul PNL Ludovic Orban consideră că gestul lui Valeriu Zgonea este fără precedent.
“Să ignori regulamentul Camerei şi actul de voinţă a mai mult de o treime dintre deputaţi şi să refuzi convocarea sesiunii parlamentare extraordinare înseamnă a ignora voinţa cetăţenilor care i-au votat pe toţi parlamentarii” mai spune deputatul PNL.
Ludovic Orban a atras atenţia că din cauza amânării de astăzi legea de reducere a CAS-ului ar putea să nu intre în vigoare de la 1 octombrie. Preşedintele Traian Băsescu a decis să retrimită Parlamentului spre reexaminare legea privind reducerea contribuţiilor de asigurari sociale la angajator cu 5 puncte procentuale, considerând că aplicarea acestei măsuri, în momentul de faţă, ar provoca dezechilibre bugetare, motivând că este nevoie de clarificarea modului în care va fi compensat efortul bugetar presupus de reducere a CAS.

Sursa: RRA

Cele mai citite

Related Articles