Spectacol pe Bega, de Ziua Marinei Române

ziua marinei pe bega

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită pentru cel de-al cincilea an, pe primul canal navigabil din România. În premieră, Forţele Navale Române participă la Ziua Marinei de la Timişoara, militarii aducând spiritul marinăresc al acestei sărbători, prin ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj. Astăzi, de la ora 10.00 pe malul Begăi, în zona vaporului D’Arc, sub Podul Tinereţii va fi organizat un ceremonial militar la care vor fi prezente Garda de Onoare şi Muzica Militară a Brigăzii 18 Infanterie “Banat”. În cadrul evenimentului va avea loc şi dezvelirea unei plăcuţe comemorative dedicată aniversării a 150 de ani de canotaj pe malurile Begăi, când s-au pus bazele „Societăţii de Luntrişoare”, prima asociaţie de canotaj de pe actualul teritoriu al României.
Ziua Marinei la Timişoara este organizată de Club D’Arc şi Primăria Municipiului Timişoara. „Vom asista în cadrul acestui moment la: prezentarea onorului, salutarea Drapelului de luptă, intonarea imnului de stat al României, citirea ordinului emis cu acest prilej de către reprezentantul Statului Major al Forţelor Navale şi lansarea la apă a ancorei de flori în memoria eroilor marinari. Ceremonialul se va încheia cu un concert de fanfară susţinut de Muzica Militară a Brigăzii 18 Infanterie Banat”, se menţionează în comunicatul de presă transmis de organizatori.
Pe parcursul întregii zile vor fi pregătite publicului o serie de momente menite să evoce spiritul sărbătorii: expoziţie de navomodele participante la concursuri naţionale şi intenaţionale, piesele aparţin Palatului Copiilor şi Clubului Sportiv Municipal – secţia Navomodelism; expoziţie de cărţi poştale din colecţia Octavian Leşcu, expoziţie prezentă încă de la prima ediţie şi îmbogăţită de la an la an cu noi exponate valoroase; expoziţie de machete de tehnică militară din colecţia Garnizoanei Timişoara.
În premieră, la Ziua Marinei Timişoara, vor avea loc: expoziţii şi ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj – toţi cei prezenţi pot astfel pătrunde în “apa” misterioasă a patronărilor (tehnici de înfășurare a capătului unei parâme cu ață de vele), a înfăşurărilor, a matiselilor (tehnici de îmbinare a capetelor a două parâme sau a două cabluri, prin împletirea șuvițelor din care sunt făcute) şi prezentarea diverselor modele de împletituri.

Sursa foto: ziar.com
(Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles