Eu aleg Romania: Castelul Corvinilor

Castel_HD_02

Castelul Corvinilor, cunoscut ca reşedinţă a familiei Corvin, ocupă locul unei cetăţi donate de regele Sigismund de Luxemburg lui Voicu Hunya în anul 1409, însă cel care a demarat construcţia actualului castel este fiul acestuia, Iancu sau Ioan de Hunedoara – cunoscut şi sub numele de Janos Hunyadi, voievod al Transilvaniei în perioada anilor 1441-1456 şi erou al victoriei asupra turcilor în 1456, la Belgrad.

Castelul Corvinilor a fost extins de-a lungul timpului de către urmaşii lui Iancu de Hunedoara, printre care şi fiul său, Matei Corvin. Accesul în castel se face pe un pod de lemn, susţinut de patru piloni masivi de piatră, plasaţi în albia pârâului Zlasti, lăsând în urmă curtea husarilor şi nişa ce adăposteşte statuia Sfântului. Ioan de Nepomuk, protectorul podurilor şi al trecererilor peste apă.

Primul obiectiv major este Turnul nou de poartă, de formă rectangulară.

De aici se ajunge cu usurinţă în închisoarea castelului, care păstrează o uşă masivă de lemn. Loggia Matia se află la ieşirea din Turnul nou de poartă, în partea stânga, fiind considerată cea mai timpurie manifestare a Renaşterii în domeniul arhitecturii. La etajul loggiei se mai păstrează unica pictură laică în frescă din Transilvania acelei perioade, precum şi Camera de Aur.

Camera domniţelor se află plasată la primul nivel al Turnului nou de poartă, unde se ajungea foarte uşor, dar nu fără încuviinţare şi unde străjerii puteau apăra strşnic intrarea, având posibilitatea să intervină repede şi eficient. De aici, traversand Scara spirală, se intră în Sala Dietei, construită în stil gotic şi plasată la etajul Palatului Mare.

Castelul Corvinilor are un farmec aparte datorat stilurilor de construcţie diverse, a prezenţei unor inovaţii în plan militar si civil, dar şi a vietii tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani. Monumentul impresionează prin prezenţa sa ce domină oraşul Hunedoara, iar pentru cei atraşi de evul mediu, castelul este singular în Romania şi printre cele mai atractive din spaţiul european.

Se poate vorbi mult despre castel şi legendele sale. Cea mai spectaculoasă dintre ele este evocată şi în filmuleţul de prezentare făcut cu această ocazie:

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=TglcgkplAqU[/youtube]

Castelul Corvinilor poate fi vizitat zilnic, între orele 9.00 – 20.00. Taxa de acces variază între 5 şi 25 de lei. 

Indicaţii de orientare:

Cele mai citite

Related Articles