O mână de ajutor Moldovei

aderarea-republicii-moldova-la-ue

Producătorii moldoveni solicită de urgenţă ajutorul UE pentru compensarea pierderilor generate de embargoul impus de Rusia fructelor şi legumelor provenite din Republica Moldova. Ei mai cer liberalizarea totală a exporturilor de astfel de produse pe piaţa comunitară.

Reprezentanţii asociaţiilor cer nu doar compensarea viitoarelor pierderi, ci şi introducerea impozitului unic în agricultură de anul viitor şi susţin că această situaţie s-a creat din lipsa unei politici agrare consecvente şi eficiente pe parcursul ultimelor zece ani. După cum a declarat pentru Radio Chişinău, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, Comisia Europeană şi Consiliul UE au adoptat deja o seamă de decizii menite să deschidă în regim de urgenţă piaţa comunitară pentru fructele din Republica Moldova şi a precizat.

Urmează să clarificăm şi această susţinere financiară pentru stocarea unor produse care nu pot fi comercializate imediat pentru ca acestea să nu fie pierdute.

Eforturilor Comisiei Europene li se adaugă şi cele ale României, care a promis ajutor pentru desfacere şi stocarea producţiei. Taxele vamale pentru exportul de mere, prune şi struguri de masă din cotele suplimentare aprobate vor fi rambursate exportatorilor chiar de la 1 august, deşi acordul de liber schimb Republica Moldova-UE intră în vigoare la 1 septembrie, a mai declarat Dacian Cioloş.

De același autor

Related Articles