Muzeul Lucia Condrea. Ouăle fermecate…cu suflet pictate

Muzeul Lucia Condrea - EU Aleg Romania 1

Mâna trecută prin harul divin

Cea mai impozantă rezervă a esteticii nobile stă inscripţionată pe o colecţie de peste 5000 de ouă. Localitatea Moldoviţa, din judeţul Suceava se confundă, adesea, cu urmele vârfului de pensulă care apasă, necontenit, pe cele trei degete creatoare de opere de artă. De aici se construieşte portretul Luciei Condrea – unul dintre artiştii români pentru care ar trebui create ţinuturi noi, pentru că cele actuale nu permit răspândirea talentului său incomensurabil. Ouăle închistrite care prind viaţă în mâinile sale nu sunt doar un detaliu pur biografic, sunt dovada vie că mişcările sale migăloase sunt trasate pe liniile unui contur dumnezeiesc.

Omul-muzeu

Nu este un clişeu, ci o realitate prinsă în spirală: Lucia Condrea este unul dintre artiştii români care se bucură de privilegiul de a fi cunoscuţi mai bine peste hotare decât în interiorul graniţelor ţării. Arta sa rafinează, în desenul de pe ouă, simbolistica religioasă şi motivele tradiţionale de pe ii, ştergare şi basmale. Este deţinătoare a mai multor premii internaţionale şi este autoarea unor tehnici  noi de decorare a ouălor, tehnici pe care puţini sunt cei care se încumetă să le încerce. Lucrările artistei sălăşluiesc în marile muzee ale lumii, ouăle sale închistrite ajungând să fie o emblemă românească de succes. Specialiştii internaţionali au şi botezat-o – „Picasso al României”.

Locul poveştilor celor peste 5000 de ouă

La numărul imens de exponate nici că se putea rezolva altfel situaţia prezentării acestora către publicul numeros care îi trece pragul. Locuinţa sa din Moldoviţa este înconjurată de muzeul ce-i poartă numele. La început au fost câteva încăperi mici cu ocniţe gândite economic pentru a putea primi o parte dintre exponate. Apoi a urmat un efort investiţional de câţiva ani, efort care a însemnat extinderea spaţiilor de expunere a „comorilor” sale. Şi când te gândeşti că totul a pornit de la un ou, vechi de aproape 120 de ani, pe care Lucia Condrea l-a primit moştenire de la bunici…. De câţiva ani, în localitatea Moldoviţa, şi-a făcut loc şi o şcoală internaţională de vară a ouălor închistrite, un loc în care talentul artistei este purtat pe braţele fiecărui profan, căci curiozitatea rămâne singura cale de acces către Muzeul „Lucia Condrea”.

Cele mai citite

Related Articles