Jean-Claude Juncker este noul preşedinte al Comisiei Europene

Présentation du bilan de la Présidence à Bruxelles, le 22 juin 2005

Jean-Claude Juncker a fost validat astăzi în funcţie de către Parlamentul European, la Strasbourg. Juncker şi-a prezentat programul său politic pentru următorii ani la şefia Executivului comunitar.

El a promis un program de investiţii de 300 de miliarde de euro pentru creştere economică şi combaterea şomajului în rândul tinerilor, dar şi o reindustrializare a Uniunii Europene.

Jean-Claude Juncker este cunoscut ca persoana care s-a implicat foarte mult pentru salvarea mondei euro. Liderii marilor grupuri politice din Paralmentul European şi-au exprimat susţinerea pentru Juncker şi a fost votat cu o majoritate de 422 de voturi, din cei 751 de eurodeputaţi.

Programul său politic are ca priorităţi: creşterea economică şi crearea de locuri de muncă; uniunea rconomică şi monetară; piaţa unică şi revigorarea industriei; negocierile cu Statele Unite privind acordul de parteneriat transatlantic; o politică europeană privind migraţia, dar şi privind relaţiile externe ale Uniunii.

Referitor la lărgirea Uniunii Europene, Juncker a spus, că aceasta a fost un succes care a adus pacea şi stabilitatea continentului. Uniunea Europeană trebuie să-şi acorde o pauză privind extinderea – susţine Jean-Claude Juncker, în programul său politic. Cu toate acestea, el a făcut apel la intensificarea eforturilor de cooperare, asociere şi parteneriat cu ţările din Parteneriatul Estic, precum Ucraina şi Republica Moldova.

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles