Destinația zilei: Delta Dunării

Delta Dunarii – cum s-a născut insula care nu e nici apă, nici pământ

În România există un loc binecuvântat, scăldat deopotrivă de razele soarelui, cât şi de reflexiile apei. La capătul drumului pe care Dunărea îl parcurge de-a lungul Europei, construiește la întâlnirea sa cu Marea Neagră una dintre cele mai frumoase delte din lume. Ţinutul unde soarele sărută apa, care se fereşte parcă de el şi se ascunde, întocmai unei fecioare, printre crengile sălciilor dese. Este  locul unde generozitatea naturii s-a revărsat din belșug și unde oamenii au rămas primitori și prietenoși. Este spațiul care se recomandă prin el însuși grație frumosului și ineditului pe care îl oferă, spatiu intrat în patrimoniul mondial al UNESCO din 1991, Delta Dunării fiind desemnată rezervație a biosferei în România.

Răsărit și apus de soare ce îți taie răsuflarea, pescuit, plimbări cu ambarcațiuni tradiționale sau moderne și un peisaj pentru care cuvintele sunt prea sărace, la care se adaugă gastronomia și distracțiile de vacanță.

A fost numită cea mai spectaculoasă si neobișnuită lume românească, o insulă … nici apă … nici pământ. Nu poți spune că ai fost în Deltă până când nu ai gustat borșul lipovenesc de pește și nu ai văzut întinderile parcă nesfârșite de nuferi. Un adevărat muzeu al bioterei și diversității. Aici veți vedea stoluri imense de pelicani și cormorani, dar și știuci obraznice care sar efectiv din apa pentru pradă. Vino alături de noi în Delta Dunării pentru o plimbare cu lotca și poveștile  locului.

La vânătoare de simţuri şi de peisaje

Nuferi albi şi roz plutesc pe canalele verzi şi răcoroase ale Deltei, care se deschid ca într-o poveste în faţa celui care îndrăzneşte să le străbată. Surprinde răsăritul timid al soarelui cochet, care se oglindeşte în luciul apei şi regăseşte-l topindu-se în apă, la asfinţit!

Descoperă gastronomia Deltei

Borşul de peşte aburind, lângă mămăliguţa fierbinte şi saramura de crap

5

Trage adânc aer în piept! Vei simţi imediat mirosul de peşte proaspăt care încă se zbate în plasele pescarilor, pentru ca mai târziu să se perpelească în tigăile lipovencelor, neîntrecute gospodine.

Acum, stai liniştit şi ascultă! Vei auzi trilurile neobosite ale păsărilor, cele mai multe unicat în lume, dar şi corul brotacilor, care se arată din când în când pe luciul apei.

Întinderile de stuf se desfăşoară ca într-un labirint, care se lasă greu de străpuns. Pădurile Letea şi Caraorman sunt nesfârşite chemări la a descoperi natura cu toate enigmele ei. Ici-colo, un pescar îşi aşteaptă răbdător captura într-o barcă.

Delta de basm, destinaţia ta de vacanţă!

Cele mai citite

Related Articles