Secretarul general NATO, ultima vizită la Casa Albă

andres_fogh_rasmussen
Vizita secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, în SUA are loc cu mai puţin de două luni înainte de summitul Alianţei din septembrie. Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a făcut marţi vizita de adio la Casa Albă, în ajunul încheierii mandatului său în fruntea Alianţei, prevăzut la summitul din toamnă, din Scoţia.
Pergătirea reuniunii, dar şi situaţiile din Ucraina şi Afganistan, inclusiv din perspectiva articolului 5 din Tratatul NATO, cel privind apărarea colectivă, s-au aflat pe agenda discuţiilor cu preşedintele Barack Obama. Vizita secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, în SUA are loc cu mai puţin de două luni înainte de summitul Alianţei din septembrie, despre care Rasmussen a spus că va fi unul dintre cele mai importante din istoria NATO.
Acesta este ultima vizită a secretarului general NATO la Casa Albă înainte de finalul mandatului său. Printre principalele teme discutate de Anders Fogh Rasmussen cu preşedintele Barack Obama au fost pregătirile pentru summitul NATO, dar şi situaţia din Ucraina şi evoluţiile din Afganistan. “Au discutat inclusiv despre implicaţiile agresiunii Rusiei la adresa securităţii europene şi eforturile pe care SUA şi alţi aliaţi le-au făcut în ultimele luni pentru a da asigurări tuturor aliaţilor în legătură cu angajamentul ferm al Alianţei privind art. 5 referitor al apărarea colectivă. “Au vorbit, de asemenea, despre nevoia de a îmbunătăţi investiţiile în apărarea aliaţilor şi a creşte capabilitătile de apărare a reţelei vaste de parteneri NATO. În cele din urmă, au discutat despre Afganistan şi planurile privind misiunea necombatantă de după 2015”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.
Alianţa pregăteşte şi un program actualizat de exerciţii Purtătorul de cuvânt al Casei Albe mai spune că preşedintele Obama a vorbit, luni, la telefon cu Abdullah Abdullah, unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din Afganistan, căruia i-a spus că nu există nicio justificare pentru a recurge la violenţă sau la măsuri în afara Constituţiei privind modul în care au avut loc alegerile. Orice astfel de mişcare ar pune în pericol sprijinul financiar şi în materie de securitate al SUA către Afganistan. SUA se aşteaptă ca toate acuzaţiile credibile de fraudă să fie investigate.
În cadrul unui discurs ţinut luni, la Grupul de reflecţie al Consiliului Atlantic din Washington D.C., Anders Fogh Rasmussen a spus că Alianţa va adopta, la summitul NATO din Ţara Galilor, planuri pentru consolidare a capacităţii de reacţie a Alianţei, astfel încât aceasta să fie gata să răspundă la orice ameninţări.
“Analizăm atent modul în care putem disloca forţele de apărare şi de descurajare. Luăm în calcul, de asemenea, măsuri de întărire, de exemplu a infrastructurii necesare, desemnarea unor baze şi poziţionarea prealabilă a echipamentelor şi a sprijinului logistic.
“Revizuim planurile noastre de apărare, evaluările privind ameninţările, acordurile de schimb de informaţii şi procedurile de avertizare timpurie”, a spus Anders Fogh Rasmussen.
Anders Fogh Rasmussen a mai spus că Alianţa pregăteşte şi un program actualizat de exerciţii care să fie adaptat noilor provocări în materie de securitate. De asemenea, organizaţia vrea să îşi întărească forţa de reacţie şi forţele speciale, astfel încât să poată reacţiona mai rapid la orice provocare la adresa oricărui membru al alianţei. Anders Fogh Rasmussen a făcut apel şi către ţările europene să-şi majoreze bugetele în domeniul apărării. El a spus că doar SUA, Marea Britanie, Grecia şi estonia chetuiesc, în prezent, cel puţin 2% din PIB pentru apărare. Secertarul general NATO a menţionat angajamentele câtorva ţări, printre care şi România, de creştere a bugetului apărării

Sursa: RRA

De același autor

Related Articles