[FOTO] Şerpii de la Secăşeni, identificaţi de specialiştii herpetologi

ssss3

Dacă zilele trecute vă informam că zeci de şerpi dintr-o specie necunoscută au terorizat localnicii din satul cărăşan Secăşeni, ei bine astăzi revenim cu informaţia spunându-vă că, aceştia au fost identificaţi.

Reporterii Radio România Reşiţa s-au interesat la Societatea Română de Herpetologie din cadrul Universităţii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca şi au aflat că este vorba despre şarpele lui Esculap (Zamenis longissimus) – o specie neveninoasă, inofensivă, venerată în antichitate de greci şi romani, un simbol al medicinei şi al vindecării. Această reptilă, de talie relativ mare, poate ajunge şi la 2 metri, acolo unde găseşte condiţii favorabile.

Potrivit specialistului în reptile, Kelemen Attila de la vivariul Facultăţii de Biologie din Cluj-Napoca, şerpii de la Secăşeni sunt în perioada de împerechere, iar datorită faptului că locuinţele în care s-a semnalat prezenţa acestora se află la poalele dealului respectiv liziera pădurii este lesne de înţeles de ce aceştia au urcat pe pereţii şi în podurile caselor. Sunt buni căţărători, suţine Kelemen Attila şi mereu în căutare de hrană, mai ales de rozătoare, precum şoareci şi şobolani. Dimpotrivă, spune acesta, această specie de reptilă nu ar trebui stârpită, ci ocrotită, căci eliberează locaţiile de rozătoare – animale care aduc şi răspândesc o serie de boli. Şarpele lui Esculap nu este deloc agresiv, este extrem de încet în mişcări, poate însă deveni agitat atunci când se simte ameninţat. Dacă se întâmplă să muşte un individ, din greşeala sau neatenţia acestuia, specialistul în reptile asigură că nu este nevoie de intervenţia medicului şi administrarea serului antiviperin, deoarece şarpele lui Esculap este neveninos. Rana provocată este una superficială, asemenea unei zgârieturi, căci această specie are dinţii foarte mici cu care doar crestează pielea în locul unde „muşcă”. Potrivit lui Kelemen, după perioada de împerechere, localizată a avea loc în lunile mai-iunie, reptilele în căutare avidă de hrană se vor mai linişti şi retrage spre habitatul lor, locurile împădurite, însă ele nu prezintă nicidecum un pericol pentru om ci mai degrabă un ajutor prin faptul că descongestionează locul de vietăţile nedorite. La identificarea unui astfel de şarpe, omul nu trebuie să se teamă, ci mai degrabă să-i permită acestuia accesul liber să-şi continue calea, a mai spus specialistul clujan.

Şarpele lui Esculap este o specie protejată prin lege pe întreg teritoriul României, combaterea excesivă şi vânarea fiind pedepsite conform legislaţiei în vigoare.

Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica a urmărit  acest subiect şi  consemnează:

Vă reamintim că, zilele trecute zeci de şerpi au fost găsiţi în pereţii exteriori ai unei case vechi, din satul cărăşan Secăşeni, comuna Ticvaniu Mare.

Vom reveni cu amănunte!

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles