[AUDIO] Marele festival de folclor al românilor din Voivodina, Serbia – „Sân Mihai 2013”

folclor-dans-serbia

În acordurile Imnurilor celor două state vecine Serbia şi România, interpretate de corul Consiliului Naţional al Românilor din Voivodina, s-a deschis joi, 22 august cea de a 53-a ediţie a Marelui festival de folclor al Românilor din provincia Voivodina din Serbia. Peste 1300 de participanţi sunt aşteptaţi până duminică pe scena căminului cultural din Sân Mihai din localităţi cu populaţie predominant română din Voivodina dar şi solişti vocali şi instrumentişti din Republica Moldova şi din România.

Cuvântul de deschidere al manifestării a fost rostit aseară de Daniel Petrovici, preşedintele Consiliului Naţional al Românilor, de Roman Bugar directorul festivalului şi de Vaţa Todoran primarul localităţii Sân Mihai. A fost apreciată tradiţia acestei manifestări menite să păstreze şi să promoveze graiul, portul dar şi obiceiurile românilor situaţi dincolo de graniţă.

A fost o seară deosebită, un public numeros şi foarte entuziasmat care a răsplătit cu ropote de aplauze evoluţia scenică a membrilor Societăţilor culturale Ştefan Ştefu din Ecica, Luceafărul din Vârşeţ, Mihai Eminescu din Coştei, Ion Bălan din Iablanca, a Orchestrei Consiliului naţional al Românilor din Serbia, dar şi a celor peste 40 de solişti vocali şi instrumentişi prezenţi pe scena Căminului Mihail Sadoveanu din Sân Mihai. Oaspeţii speciali ai serii au fost formaţia de dansuri populare şi grupul vocal feminin Ianişic, solista Stana Stepanescu din Reşiţa şi Ansamblul Lipovana din judeţul Arad.

În paralel se desfăşoară până duminică mai multe acţiuni cultural artistice conexe festivalului: lansări de carte, expoziţii de artă şi fotografie, precum şi o sesiune de comunicări cu tema – festivalul cea mai grandioasă manifestare a românilor din Voivodina.

Atât despre prima seară şi pe măsură ce timpul trece sunt convins că manifestarea va oferi celor prezenţi în provincia Voivodina din ţara vecină, Serbia, emoţii tot mai puternice pentru că în spatele fiecărei reprezentări scenice la festival se ascund sute de ore de repetiţii, multă muncă şi mai ales dragostea faţă de cultură, de tradiţii şi de obiceiurile strămoşeşti.

Dacă timpul vă permite iar drumurile dumneavoastră trec în aceste zile şi prin Serbia nu rataţi prezenţa, măcar pentru câteva ore la o manifestare de suflet, sută la sută românească.

Trimisul special al Radio România Reşiţa la Marele festival de folclor al românilor de pretutindeni, Manuela Tăbăcar:

De același autor

Related Articles