Turneul ecumenic al Papei în Orientul Mijlociu, la final

papa-1363596794

Luni seară s-a încheiat vizita în Israel a Papei Francisc.
După un turneu ecumenic în Orientul Mijlociu care a inclus Ammanul în Iordania, Betleemul în Cisiordania şi Ierusalimul în Israel, Suveranul Pontif a plecat la bordul unei aeronave ElAl spre Italia. Săptămâna viitoare, la Vatican urmează să aibă loc o reuniune tripartită. Preşedintele Israelului, Shimon Pereş şi liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbaş au acceptat invitaţia de a se ruga împreună cu Papa Francisc în favoarea păcii.
Premierul Benjamin Netanyahu şi-a exprimat speranţa, la întâlnirea pe care a avut-o după amiază cu Suveranul Pontif la Centrul Notre Dame din Ierusalim, că apelul Papei Francisc pentru toleranţă şi coexistenţă şi apelul la încetarea instigării, a antisemitismului şi a terorismului va fi acceptat de vecinii Israelului.
Premierul Netnyahu a accentuat că, dacă se va pune capăt incitării şi terorismului, nu vor mai fi necesare măsurile la care a recurs Israelul, precum gardul de securitate, care a salvat viaţa a mii de oameni.
Înaintea întrevederii cu premierul israelian, Papa Francisc a declarat la reşedinţa preşedintelui statului, Shimon Pereş că biserica catolică respinge ferm orice apel la violenţă, terorism şi rasism în numele religiei.
“Religia trebuie să aducă pace” Preşedintele Peres a vorbit despre contradicţia absolută dintre credinţă şi crimă, spunând că religia trebuie să aducă pace şi compromiş nu războaie. În Cartea de Onoare de a Memorialul Holocaustului Yad Vashem, Suveranul Pontif a scris că este o ruşine că omul, creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, a fost capabil să săvârşească asemenea crime. La Sala Amintirilor de la Memorialul Holocaustului Yad Vashem, Papa Francisc a depus o coroană şi a reaprins flacăra în memoria celor 6 milioane de victime ale nazismului. Au fost prezenţi şi şase supravieţuitori ai Holocaustului. Într-un gest fără precedenţ la Yad Vashem Papa Francisc a sărutat pe rând mâna fiecăruia dintre aceştia. La Yad Vashem i-a fost citită Papei scrisoarea de adio a unei deportate din România în Transnistria, Ida Goldiş. Suveranul Pontif a spus că în acest loc se aude întrebarea Domnului: omule, unde eşti?
“Ne întoarcem aici ca să stăm în faţa unei catastrofe fără precedenţ pentru a asculta vocea Domnului şi strigătul ei” a spus Papa. La Ierusalim, fără precedent a fost şi ceremonia de la mormântul lui Theodor Herzl, vizionarul statului evreu modern, unde pentru prima oară un Papă a depus o coroană. Musulmanii, creştinii şi evreii “trebuie să conlucreze pentru dreptate şi pace” Luni dimineaţă, Suveranul Pontif a vizitat Esplanada Moscheelor de pe Muntele Templului, unde s-a întâlnit cu Marele Muftiu al Ierusalimului, Papa Francisc reiterând importanţa reconcilierii şi mesajul ca nimeni să nu utilizeze violenţa în numele lui Dumnezeu.
El a cerut musulmanilor, creştinilor şi evreilor să conlucreze pentru dreptate şi pace. La Ierusalim, Suveranul Pontif s-a rugat astăzi la Zidul Plângerii, locul cel mai sfânt pentru evreii din lumea întreagă. Rabinul de la Zidul Plângerii, Shmuel Rabinovici, care l-a însoţit pe Papă, a lansat un apel credincioşilor tuturor religiilor să combată ura şi antisemitismul.

Sursa:www.romania-actualitati.ro

Sursa foto:www.jurnalspiritual.eu

De același autor

Related Articles