Şefii de stat şi de guvern din UE încep consultările

0,,17312061_303,00

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană vor analiza, astăzi, la Bruxelles rezultatele alegerilor europarlamentare şi vor începe consultările privind desemnarea candidatului la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Deşi popularii europeni au câştigat cele mai multe mandate, ei nu deţin majoritatea în legislativul european. În consecinţă, este posibilă o alianţă a acestora cu socialiştii, care au ocupat a doua poziţie, alianţă ce ar asigura necesarul de voturi, atât pentru desemnarea noului şef al Comisiei, cât şi pentru contracararea formaţiunilor antieuropene, care au înregistrat un scor neaşteptat de mare la alegeri. Preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice din actualul legislativ vor analiza rezultatele în prima parte a zilei, iar concluziile îi vor fi prezentate preşedintele Consiliului European. Ele vor fi temă de discuţie pentru şefii de stat şi de guvern, care, potrivit Tratatului de la Lisabona, trebuie să decidă cu majoritate calificată numele unui candidat la preşedinţia Comisiei Europene, care să poată întruni apoi o majoritate de 376 de voturi în Parlamentul European.

Proces complex de consultări

Astăzi nu se aşteaptă nicio decizie, ci este doar începutul unui proces complex de consultări, în condiţiile în care niciuna dintre marile familii politice europene nu are nici pe departe majoritatea necesară. Popularii au 213 locuri, socialiştii 190, liberalii 64, iar ecologiştii 53. Ele vor avea mai puţine mandate decât în actualul parlamenţ în timp ce partidele eurofobe sau de extremă dreapta vor avea mai mulţi reprezentanţi. Şi acest fenomen va fi subiect de analiză pentru şefii de stat şi de guvern, ca şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din Ucraina.

Preşedintele României “nu are putere de negociere”

La reuniunea Consiliului European de la Bruxelles România va fi reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.
Premierul Victor ponta a declaraţ luni, însă, că ţara noastră va avea o slabă putere de negociere în Consiliu, deoarece şeful statului nu are putere de negociere. De altfel, Victor Ponta i-a trimis preşedintelui o scrisoare prin care îi cerea să participe la reuniunea de marţi, dar la care susţine că nu a primit răspuns. Prim-ministrul a mai afirmat că opţiunea principală pentru România este de a păstra portofoliul Agriculturii, o a doua opţiune fiind, în opinia sa, Justiţia.

Sursa:www.romania-actualitati.ro

Sursa foto:

Cele mai citite

Related Articles