[UPDATE] Petro Poroşenko,”favorit” la alegerile prezidenţiale din Ucraina

alegeri_vot_stampila

Ucraina votează astăzi pentru un nou preşedinte, într-un scrutin organizat după mai multe luni de criză politică. În cursă sunt 18 candidaţi, iar marele favorit este miliardarul Petro Poroşenko, unul din principalii susţinători ai protestelor pro-europene care au dus la demiterea fostului lider Victor Ianukovici. Sunt aşteptaţi la urne 36 de milioane de alegători, iar pe străzi a fost mobilizat un dispozitiv impresionant de securitate. France Presse relatează că în regiunile din estul ţării, controlate de separatiştii pro-ruşi, sunt probleme în procesul de votare. La Doneţk, bastion al militanţilor şi în alte două oraşe miniere din zonă pare că nici o secţie de votare nu este deschisă. La Lugansk funcţionează doar două secţii. Separatiştii filoruşi au anunţat de altfel că vor boicota scrutinul. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a trimis în Ucraina a trimis o echipă de o mie de observatori pentru monitorizarea alegerilor prezidenţiale ucrainene, nu însă şi în estul ţării.
În România, cetăţenii ucraineni pot vota la Ambasada ţării lor de la Bucureşti, precum şi la Consulatul General Ucrainean de la Suceava.

26.05.2014

Miliardarul Petro Poroşenko este noul preşedinte al Ucrainei

favorit_in_alegeri_ucraina_50218100

Miliardarul Petro Poroşenko a câştigat din primul tur alegerile prezidenţiale din Ucraina, fiind votat de 54% dintre alegători, potrivit rezultatelor parţiale. Victoria lui Poroşenko a fost recunoscută de principalul său contracandidat Iulia Timoşenko, votată de doar 13% dintre ucraineni. Participarea la vot a depăşit 60%, fiind de circa 39% în regiunea Lugansk şi 15% în regiunea Doneţk, unde separatiştii au declarat că nu vor permite desfăşurarea scrutinului şi unde au fost deschise doar o parte din secţiile de vot. Exceptând aceste regiuni, unde şi duminică au continuat luptele, în desfăşurarea alegerilor nu s-au înregistrat nereguli majore. Rezultatele confirmă legitimitatea alegerilor Comentatorii consideră că rezultatele confirmă legitimitatea alegerilor şi a noului preşedinte, dorinţa ucrainenilor de a pune capăt cât mai rapid crizei şi opţiunea lor pro-europeană. Petro Poroşenko, în vârstă de 48 de ani, şi-a sărbătorit victoria la scurt timp după anunţarea exit-poll-urilor, declarând în faţa simpatizanţilor şi a jurnaliştilor.
“Peste 90% din ucrainenii care au participat la vot au susţinut ferm o Ucraină unită, un stat nu federativ, ci unitar. 85% dintre ucraineni au susţinut opţiunea europeană a Ucrainei”, a spus liderul ucrainean.
Petro Poroşenko a subliniat că, în pofida anexării Crimeii, pe care Ucraina nu o va recunoaşte niciodată, ca şi a destabilizării situaţiei din estul ţării, este gata să-l întâlnească pe preşedintele rus Vladimir Putin, menţionând pe de altă parte, că există diferite formate ce permit abordarea imenselor probleme bilaterale, însă Rusia va trebui să recunoască dreptul Ucrainei de a-şi alege singură direcţia dezvoltării.

Sursa:www.romania-actualitati.ro

Sursa foto:www.realitatea.net

Cele mai citite

Related Articles