AJUTĂ CA SĂ AJUT! – Radio România Reşiţa alături de sinistraţii din Serbia

Campanie umanitara Serbia 2014

13 mai – zi fatidică pentru Balcani. O ploaie de primăvară s-a transformat cât ai clipi într-un potop, iar mai apoi dezastrul. Bilanţul inundaţiilor este catastrofal: zeci de morţi, sute de dispăruţi, zeci de mii de oameni sinistraţi. Apele au măturat totul în calea lor, au inundat culturile agricole, au rupt digurile, au luat cu ele casele şi agoniseala de o viaţă a vecinilor din Serbia. Printre ei şi români. Oameni a căror singură vină este că au stat în calea apelor. Dar unde să fugi când totul e o mare de apă? Încet, încet, apele se retrag şi lasă în urma lor oameni fără un acoperiş deasupra capului, familii îndoliate, localităţi întregi distruse, fântâni inundate. Nimeni nu e pregătit pentru aşa ceva. Tocmai de aceea, “O mână întinsă pentru semenii noştrii din Serbia, aflaţi în suferinţă”, înseamnă OMENIE!

Radio România Reşiţa, cel mai ascultat post din Banat vine în sprijinul sinistraţilor din Serbia, ţară grav afectată de inundaţii. Un convoi cu apă îmbuteliată şi alimente va porni sâmbătă, 24 mai spre populaţia din zonele cu cele mai mari probleme. Acţiunea umanitară este parte a campaniei “Ajută ca să ajut” iniţiată în 2012 cu ocazia sărbătorilor de iarnă, împreună cu Episcopia Caransebeşului, la iniţiativa Prea Sfinţitului Lucian. Atunci sute de persoane cu o situaţie materială precară au primit alimente, haine şi bani.

Şi în acest an, sprijinul dumneavoastră este esential. Urmare catastrofei produsă de inundaţiile recente din Serbia, în colaborare cu Episcopia Caransebeşului, cu sprijinul preoţilor din lăcaşele de cult, organizăm o acţiune de strângere de fonduri şi alimente neperisabile pentru semenii nostri. Haideţi să demonstrăm că suntem uniţi, să facem o faptă bună, să fim alături de cei aflaţi în ceas de cumpănă! Datele de audienţă au demonstrat că suntem un radio puternic, şi asta datorită dumneavoastră – 151.000 de ascultători.

Între cei afectaţi de revărsarea apelor se numără şi câteva comunităţi româneşti, care, prin tradiţie istorică, au fost în grija spirituală a Episcopiei Caransebeşului până în anul 1949. Ajutoarele care se doresc trimise în Serbia sunt articole de strictă necesitate: hrană, îmbrăcăminte şi produse pentru igienă. Prin urmare, la bisericile parohiale şi mănăstireşti din Episcopia Caransebeşului, în perioada 21-30 mai 2014, se vor colecta următoarele: apă plată, alimente neperisabile, hrană pentru bebeluşi, scutece de unică folosinţă pentru copii şi adulţi, articole de igienă personală (pastă de dinţi, şerveţele dezinfectante, săpun, şampon), lenjerie de corp, ciorapi, prosoape, pături, soluţii pentru curăţare şi dezinfecţie.

„Având în vedere relaţiile de vecinătate şi bună frăţietate dintre România şi Serbia, la care se adaugă şi oblăduirea spirituală a Bisericii Ortodoxe Române, pentru românii din Banatul sârbesc, Episcopia Caransebeşului şi Radio România Reşiţa a iniţiat această colectă de ajutorare a fraţilor sârbi şi români din ţara vecină. Am socotit de bine ca în locul unei colecte în bani, să organizăm una în produse de strictă necesitate, alimentele neperisabile şi celelalte lucruri fiind mult mai necesare pentru alinarea suferinţelor celor aflaţi în mare nevoie. În această perioadă în bisericile din Eparhia noastră se vor oficia rugăciuni pentru cei năpăstuiţi, dar şi pentru donatori”, a subliniat părintele dr. Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului.

După colectare, aceste ajutoare se vor centraliza la nivelul judeţului, apoi vor fi trimise în regiunile afectate.

(Dan Agache)

Cele mai citite

Related Articles