Preşedintele Colegiului Medicilor din România trimis în judecată

Vasile Astarastoae

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, sub acuzaţia că ar fi obţinut foloase necuvenite într-un proiect pe fonduri europene, la care a participat deopotrivă ca angajat şi ca angajator. Curtea de Apel Iaşi a respins astăzi contestaţia depusă împotriva raportului întocmit de Agenţia Naţională de Integritate pe numele său.

Potrivit procurorilor, Vasile Astărăstoae ar fi supervizat în calitate de director al Institutului de Medicină Legală Iaşi, un proiect de pregătire a 200 de doctoranzi la medicina în management, în valoare totală de peste de 8,5 milioane de lei, din care aproape trei sferturi erau asiguraţi din fonduri europene. Anchetatorii susţin că el s-ar fi plătit pe sine însuşi, în calitate de consultant al proiectului.

Conform acestora pe toată durata celor 36 de luni ale proiectului ar exista un contract de prestări servicii încheiat de prof.dr. Vasile Astărăstoae, în calitate de director IML şi persoană fizică, pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe săptămână. În rechizitoriu este precizată şi existenţa unui contract individual de muncă în care, având funcţia de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrală a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

În acelaşi rechizitoriu se arată că rectorul a mai fost cercetat pentru conflict de interese în patru contracte în cadrul unor proiecte organizate de către UMF Iaşi, însă în cazul acesta contractele de angajare au fost semnate de către directorul administrativ Daniela Druguş, astfel că s-a dispus clasarea acestor fapte.

Sursa foto: www.ziuanews.ro

De același autor

Related Articles