SUA, UE, Ucraina şi Rusia au convenit măsuri concrete

Vladimir_Putin-6

18 aprilie 2014

Negocierile de la Geneva între Rusia şi Ucraina, ca părţi implicate, şi Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, ca mediatori, privind detensionarea situaţiei din estul Ucrainei, s-au încheiat cu câteva măsuri concrete, asupra cărora părţile au convenit.

Potrivit secretarului de stat american, John Kerry, toate formaţiunile militare ilegale vor fi dezarmate, iar clădirile ocupate abuziv din estul Ucrainei vor fi eliberate. De asemenea, misiunea de monitorizare a OSCE, care se află deja în Ucraina, va avea un rol special în operaţiunile de restabilire a ordinii.

“Misiunea OSCE trebuie să înceapă să acţioneze imediat pentru detensionarea situaţiei din oraşele de est. Trebuie să li se permită de îndată accesul membrilor săi, pentru a-şi putea face treaba. Aşteptăm din partea Rusiei să-şi demonstreze seriozitatea şi să insiste ca separatiştii pro-ruşi, pe care i-au sprijinit, să predea armele, să elibereze clădirile şi să-şi promoveze obiectivele în cadrul reformelor constituţionale, despre care am vorbit, de asemenea. Nu trebuie să ai aibă loc incidente violente, iar dacă vor apărea din nou, nu vor rămâne fără răspuns” a spus John Kerry.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a făcut apel la lansarea imediată a unui dialog naţional în Ucraina, precum şi la descentralizare şi acordarea unei mai largi autonomii regiunilor ucrainene.  El a calificat totodată drept “discriminatorii şi neprieteneşti” restricţiile impuse deplasărilor unor cetăţeni ruşi, în contextul tensiunilor din Ucraina. Uniunea Europeană rămâne, ca şi Statele Unite, angajată pentru asigurarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, a reiterat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

17 aprilie 2014

La Geneva, Rusia şi Ucraina s-au aşezat joi, pentru prima oară, la masa tratativelor, după schimbarea de putere de la Kiev şi anexarea regiunii Crimeea. Convorbirile sunt mediate de secretarul de stat american, John Kerry, şi de şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton şi vizează găsirea unei soluţii de depăşire a crizei din estul Ucrainei, unde grupările pro-ruse şi-au consolidat controlul asupra clădirilor guvernamentale.

În acest context, preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat speranţa că la Geneva va fi găsită o alternativă la folosirea forţei în estul Ucrainei. În tradiţionala sa sesiune de răspunsuri la întrebările cetăţenilor, liderul de la Kremlin a mai spus că populaţia din Transnistria ar trebui să aibă dreptul de a-şi decide singură soarta. Afirmaţia vine pe fondul prezenţei la Moscova a unei delegaţii de la Tiraspol, sosite pentru a-i solicita Rusiei recunoaşterea independenţei regiunii separatiste aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Evitând să răspundă direct la întrebarea dacă Rusia va recunoaşte independenţa Transnistriei, aşa cum solicită mesajul ce i-a fost adresat miercuri de parlamentul de la Tiraspol, preşedintele Vladimir Putin a repetat de două ori că, în ultimă instanţă, locuitorii din regiune au dreptul să-şi hotărască singuri soartă, iar Rusia va lucra în această direcţie cu partenerii de negocieri.

“Aceşti oameni au propria lor viziune în legătură cu modul în care să-şi construiască viitorul, destinul, şi nu va fi nimic altceva decât o manifestare a democraţiei dacă vom permite acestor oameni să facă aşa cum doresc ei”, a spus Vladimir Putin.

Preşedintele Rusiei s-a pronunţaţ totodată, pentru intensificarea procesului de negociere în formatul “5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean şi continuarea dialogului cu Republica Moldova şi Ucraina şi a cerut ridicarea imediată a blocadei Transnistriei de către Chişinău şi Kiev, ca şi retragerea urgentă a formaţiunilor paramilitare ale naţionaliştilor ucraineni de la graniţa transnistreană.

Sursa foto: en.wikipedia.org

Cele mai citite

Related Articles