Masa de Paşti – tradiţională sau după buget?

Masa de Pasti

Pensionarii se împrumută pentru a avea ce pune pe masa de Paşti. Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Reşiţa nu mai face faţă numărului mare de solicitări. Doar în ultimele 15 zile peste 200 de pensionari au apelat la această modalitate, a declarat preşedintele CARP, Aurelia Bonţe. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut numărul cererilor a crescut cu 24 %. Majoritatea împrumuturilor sunt între 1.000 şi 3.000 de lei, iar termenul maxim de returnare este de 20 de luni.

***

La un calcul simplu, masa de Paşti pentru o familie cu patru pesoane ar putea costa cel puţin 500 de lei, adică mai mult decât cu un an în urmă. Carnea de miel va fi mai scumpă cu până la 20%, anunţă reprezentanţii industriei de profil. Dacă anul trecut carnea de miel costa cel mult 25 de lei, anul acesta poate ajunge şi la 29 de lei kilogramul. Dacă e să adăugăm cozonacul, ouăle, cașul, verdețurile, vinul roșu și tot ceea ce obișnuim să punem, prin tradiție, pe masă în ziua de Paște ajungem la cei 500 de lei. Problema e că prime nu se mai dau, căldura din iarnă ne-a mâncat toate economiile, iar rate la CAR sau CARP sunt imposibil de făcut.[poll id=”94″]

***

Caransebeşenii vor încerca să aibă la masa de Paste toate bucatele tradiţionale, pentru care vor scoate din buzunar aproape un salariu minim pe economie. Pentru pensionari însă, bugetul este limitat mai ales că mare parte din pensie se duce pe medicamente. Pentru a nu simţi povara sărbătorilor unii pensionari au apelat la Casa de Ajutor Reciproc pentru un împrumut. Numai în ultimele două zile au trecut pragul CAR peste 100 de membrii ne precizează directorul instituţiei, Paraschiva Radu. De pe masa de Paşte nu vor lipsi preparatele din carne de miel, dar şi pasca sau cozonacii. După posibilităţi gugulanii vor cheltuii sume cuprinse în 300 şi 900 de lei, sunt însă şi caransebeşeni mai înstăriţi care îşi permit să investească pentru bunăstarea familiei peste 2000 de lei. Tabloul de sărbătoare este animat încă de astăzi la Caransebeş. Circulaţia este îngreunată în zona centrală dar şi a Pieţei. Crescătorii de animale de pe valea Timişului şi Valea Bistrei au adus încă de ieri primii  miei, însă cumpătătorii, probabil că aşteaptă ziua de joi pentru a-şi achiziţiona mielul de paşte. Preţul este neschimbat faţă de anul trecuţ kg de carne de miel se vinde, în viu 20-22  de lei.

Un material realizat de Cornelia Vlaicu:

piata caransebes 2 piata caransebes 1

De același autor

Related Articles