Fonduri europene pentru universităţi româneşti

cercetare

Mai multe universităţi româneşti şi 5.600 de cercetători vor beneficia de contracte de finanţare din fonduri europene, în valoare de 300 de milioane de euro. Vor fi susţinute, astfel, peste 30 de mii de lucrări ştiintifice.
Documentele au fost semnate, la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a altor membri ai guvernului. Cuantumul lunar al indemnizaţiei care va fi acordată unui doctorand va fi de 1.800 de lei, iar celor care fac cercetări post-doctorat le va reveni suma de 3.700 de lei. Tot cu bani europeni vor fi amenajate laboratoare şi centre de cercetare.
Ionuţ Budişteanu, student la matematică, fost olimpic la informatică şi inventator, spune că astfel de programe îi încurajează pe tineri să studieze cu seriozitate.
“Această bursă, “Bursa tânărului cercetător”, încearcă să încurajeze studenţii să înveţe, să se ocupe de şcoală, de universitate, de educaţie şi nu să mai împartă pliante pe la gura de metrou sau să vândă pe la terasă. Este un pas foarte importanţ este o iniţiativă şi sper că se vor vedea rezultatele”, a spus Ionuţ Budişteanu.
15 olimpici premiaţi la concursuri internaţionale au semnat contractul de finanţare pentru “Bursa tânărului cercetător” al cărei cuantum total este de 15 mii de euro.
Premierul Victor Ponta a subliniat, la rândul său, că cercetarea reprezintă cea mai bună investiţie pentru viitor.
“Mă gândesc la toţi acei doctoranzi, post-doctoranzi, care merită să fie sprijiniţi şi nu pot decât să îmi doresc cât mai multe programe să fie finanţate din fonduri europene, din fonduri naţionale, pentru că, cu siguranţă, este cea mai bună investiţie pe care putem s-o facem cu aceşti bani”, a spus Victor Ponta.
În final, şeful Executivului a mulţumit tuturor celor din mediul universitar, care au reuşit să performeze în ciuda dificultăţilor financiare.

Cele mai citite

Related Articles