Rezultate parţiale la alegerile din Turcia. Partidul premierului, pe primul loc

alegeri Turcia

Luni 31 martie

În Turcia, duminică seara s-au închis centrele de votare pentru alegerile locale, care ar putea determina viitorul primului ministru, Recep Tayyip Erdogan. Potrivit unor prime informaţii Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al premierului Erdogan are un uşor avantaj, transmite BBC.
Alegerile locale sunt considerate drept un test important pentru actualul şef al Cabinetului de la Ankara, înaintea alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în luna august şi a celor parlamentare, programate să se desfăşoare anul viitor. Alegerile din Turcia nu au fost lipsite de incidente.
Potrivit agenţiei turce Anadolu, în cursul unor altercaţii care s-au înregistrat în mai multe localităţi şi-au pierdut viaţa 8 persoane iar alte 36 au fost rănite. Alegerile au loc într-un context delicat pentru partidul de guvernămânţ confruntat cu un scandal de mită şi corupţie la nivel înalt,  criticat pe plan intern şi extern pentru modul în care a gestionat o serie de proteste la Istanbul şi în alte oraşe.
Recent administraţia de la Ankara a votat un proiect de lege prin care se prevede posibilitatea blocării accesului la site-uri care conţin materiale ce pot aduce atingere vieţii private. Criticii guvernului au spus că această măsură este de fapt o încercare de cenzură a site-urilor incomode pentru autorităţi.
În săptămâna dinaintea alegerilor locale guvernul şi-a atras un nou val de critici după ce a restricţionat accesul la platformele de socializare online Twitter şi YouTube, pe motiv că au fost publicate informaţii clasificate.

Duminică 30 martie

Peste 52 de milioane de turci sunt aşteptaţi astăzi la urne să-şi aleagă primarii. Alegerile municipale sunt considerate cruciale pentru viitorul partidului AKP, singur la putere de 12 ani, în condiţiile în care mai sunt câteva luni până la alegerile prezindenţiale. Premierul Recep Erdogan se află în centrul unui scandal de corupţie şi este contestat pentru restrângerea libertăţilor cetăţenilor. De pildă, zilele trecute a blocat site-urile YouTube şi Twitter pentru a opri răspândirea unor înregistrări compromiţătoare. O parte din populaţie este îngrijorată că scrutinul va fi fraudat şi zeci de mii de turci s-au mobilizat să supravegheze secţiile de vot, în special la Istanbul unde locuieşte o cincime din alegători. În august turcii îşi vor alege pentru prima oară prin vot direct preşedintele. RADOR

(Alina Bradaci)

Sursa foto: realitatea.net

Cele mai citite

Related Articles