Liviu Spătaru condamnat la trei ani cu executare

Liviu SpătaruFostul primar al Reşiţei, Liviu Spătaru, a fost condamnat astăzi, de Curtea de Apel din Craiova, la trei ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie. El s-a prezentat în această seară la Poliţia municipiului Reşiţa gata să înceapă executarea pedepsei. Purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin, Ancuţa Cărbunaru, a afirmat că pe numele acestuia există un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru trei ani. Liviu Spătaru urmează să fie transferat la Penitenciarul Timişoara.

Despre decizia de astăzi a Curţii de Apel Craiova, purtătorul de cuvânt al instanţei, judecătorul Cosmin Mitrache a oferit informaţii în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa: Liviu Spătaru şi Dănuţ Izvernari au fost condamnaţi la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare şi 2 ani pedeapsă complementară(respectiv interzicerea unor drepturi), Gheorghe Lotoroşanu şi Ilie Matei au fost condamnaţi la 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare şi 1 an de pedeapsă complementară, iar Livia Buta la 2 ani şi 8 luni cu suspendare.

Conform DNA, inculpații din acest dosar au fost trimiși în judecată pentru următoarele infracțiuni:

SPĂTARU LIVIU, fost primar al municipiului Reşiţa:
– luare de mită
– abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată
– instigare la fals intelectual
– instigare la fals în înscrisuri sub semnătură  privată
IZVERNARI DĂNUŢ NELU, administrator al SC IDN Grup Inc SRL Iaşi şi SC Petrodan Company SRL Reşiţa:
– dare de mită
– delapidare
– fals intelectual la legea contabilităţii
– complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată
– fals în înscrisuri sub semnătură privată
– înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor
LOTOROŞANU GHEORGHE, director executiv al Serviciului Public – Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului din cadrul Consiliului Local al mun. Reşiţa:
– abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată
– fals în înscrisuri sub semnătură privată
– instigare la fals intelectual
MATEI ILIE, director executiv adjunct al Serviciului Public – Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului din cadrul Consiliului Local Reşiţa:
– abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată
– fals în înscrisuri sub semnătură privată
– fals intelectual şi instigare la fals intelectual
BUTA LIVIA, contabil şef Serviciul Public – Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului din cadrul Consiliului Local Reşiţa:
– abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în perioada ianuarie – august 2005, în calitate de primar, inculpatul Spătaru Liviu a dispus încheierea uni contract de achiziţii publice de produse petroliere cu societatea SC IDN Grup Inc SRL Iaşi aparţinând inculpatului Izvernari Dănuţ Nelu – cunoscut om de afaceri în zonă – cu încălcarea dispoziţiilor OUG nr. 60/2001 privind achiziţiile publice. Ulterior, la cererea lui Izvernari Dănuţ Nelu, primarul a dispus şi a aprobat, contrar clauzelor din contract, plata în avans a produselor petroliere facturate, dar nelivrate în totalitate. În schimb, Spătaru Liviu a primit foloase materiale necuvenite constând într-un sejur în Muntenegru pentru perioada 4 – 14 august 2005 pentru el şi familie (soţie şi fiică) în valoare de 73.595.500 ROL (2.085 euro). Sejurul a fost achitat din fondurile SC Petrodan Company SRL Reşiţa, administrată de inculpatul Izvernari Dănuţ Nelu. Prejudiciul produs patrimoniului Consiliului Local al municipiului Reşiţa, prin această activitate infracţională, este în valoare de 4.549.990.313  ROL (130.000 euro).
Din probatoriu a mai rezultat că, la crearea pagubei produse, au contribuit atât inculpatul Spătaru Liviu prin conduita sa abuzivă, cât şi inculpaţii Lotoroşanu Gheorghe, Matei Ilie şi Buta Livia, din conducerea Serviciul Public – Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului din cadrul Consiliului Local Reşiţa. Deşi au realizat că dispoziţiile primite de la Spătaru Liviu în calitatea sa de primar, sunt nelegale, cei trei funcţionari au acceptat totuşi să le ducă la îndeplinire, în consecinţă au încheiat contractul cu încălcarea dispoziţiilor legale cu firma IDN Grup Inc SRL Iaşi în situaţia în care nu exista finanţare, nefiind aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2005 şi nici planul de achiziţii pe acelaşi an. Mai mult, inculpaţii Lotoroşanu Gheorghe şi Matei Ilie au dispus plata produselor doar facturate de furnizor în mod preferenţial şi la preţuri superioare celor stabilite în ofertă, determinând-o pe inculpata Buta Livia să înregistreze mărfurile în contabilitate ca fiind recepţionate şi să emită ordine de plată în mod nelegal şi cu încălcarea clauzelor contractuale.
Pentru a înlesni efectuarea ilegală şi preferenţială, inculpatul Izvernari Dănuţ Nelu a  întocmit documente contabile în fals – atât în mod direct, cât şi prin determinarea angajaţilor societăţilor pe care le administra – prin care atesta în mod nereal existenţa şi livrarea unor produse petroliere către Serviciul Public – Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului din cadrul Consiliului Local Reşiţa.

Foto: jurnalul.ro

Cele mai citite

Related Articles