UE sancţionează Moscova

BELGIUM-EU-FOREIGN-AFFAIRSMiniştrii de externe ai Uniunii Europene au adoptat astăzi sancţiuni la adresa unor oficiali ruşi şi ucrainieni, consideraţi responsabili de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. Astfel, în cazul a 21-a de persoane, bunurile pe care le deţin în Uniunea Europeană vor fi îngheţate şi le va fi restricţionat dreptul de călătorie în spaţiul comunitar. Este pentru prima oară cînd sunt luate astfel de măsuri în relaţiile dintre Moscova şi Bruxelleş de la încheierea Războiului Rece. Pe cine vizează aceste sancţiuni aflăm din declaraţia ministrului român de externe. Titus Corlăţean:

După cum ne-a transmis corespondentul Radio România, Sorin Croitorescu, la reuniunea de la Bruxelles s-a mai anunţat că vineri va fi semnată partea politică a Acordului de Asociere Uniunea Europeană-Ucraina. Amintim că şi Statele Unite au anunţat astăzi că vor impune sancţiuni la adresa unor oficiali ruşi implicaţi în criza ucraineană.

Pe de altă parte, Ucraina a anunţat în această seară rechemearea ambasadorului său la Moscova. Decizia a fost luată de autorităţile ucrainiene în replică la anunţarea rezultatelor oficiale ale referendumului, nerecunoscut de Kiev, şi cererea formală de anexare a Crimeei la Rusia. În acest timp, autorităţile separatiste din peninsulă au adoptat mai multe măsuri concrete. Astfel, unităţile militare ucrainene au fost dizolvate, iar personalul lor are de ales între a părăsi regiunea sau a continua să locuiască acolo şi să se înroleze în forţele armate din Crimeea. Bunurile statului ucrainean sunt naţionalizate şi preluate de autorităţile separatiste. Companiile de petrol şi gaze sunt primele vizate de aceste măsuri. Rubla a fost declarată moneda oficială a Crimeii, iar moneda ucraineană va putea fi utilizată în paralel cu cea rusă doar până la 1 ianuarie 2016. Totodată, autorităţile separatiste au anunţat că, începînd cu 30 martie, peninsula urmează să treacă la ora Moscovei, renunţând, simbolic, la ora Kievului – transmit agenţiile de ştiri.

Sursa: RADOR

Foto: www.latimes.com

Cele mai citite

Related Articles