Tiberiu Soare dirijează la Sala Radio “Aşa grăit-a Zarathustra”, concert aniversar Richard Strauss

ONR foto Virgil Oprina

Cine nu a văzut celebrul film al regizorului Stanley Kubrick Odiseea spaţială 2001 şi nu a fost uimit de asocierea sonoră inedită între Dunărea albastră – valsul lui Johann Strauss fiul, şi Aşa grăit-a Zarathustra, poemul simfonic al lui Richard Strauss?

Cu prilejul aniversării a 150 de ani de la naşterea compozitorului Richard Strauss, în anul care îi este dedicat, Orchestra Naţională Radio invită vineri, 21 martie (ora 19:00) la Sala Radio, unde veţi asculta o partitură impunătoare şi deosebită a artistului german: Aşa grăit-a Zarathustra. Poemul simfonic este inspirat de tratatul filozofic cu acelaşi nume al lui Friedrich Nietzsche, ce tratează problema divinităţii într-un mod inedit pentru epoca respectivă, cuprinzând şi cunoscuta formulare „Dumnezeu a murit”.

Dacă în 20 februarie a fost aplaudat la Filarmonica din Sofia dirijând această partitură, acum este rândul publicului român să aprecieze conducerea muzicală asigurată de Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

În programul serii veţi mai asculta uvertura Carnavalul roman semnată de Hector Berlioz, compozitor francez romantic, şi Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră, al lui Liszt, a cărui premieră la Weimar, în 1855, l-a avut pe compozitor însuşi ca solist şi pe Hector Berlioz în ipostaza de dirijor!

Solistul pe care îl veţi aplauda la Sala Radio este multipremiatul pianist Răzvan Dragnea. A fost distins cu numeroase premii în competiţii naţionale şi internaţionale dintre care amintim: Shenzehn (China) 2006, George Enescu (Bucureşti) 2003, Porto 2002, Mozart (Paris) 1994, semifinalist la Unisa (Africa de Sud) 2000, Concursurile Internaţionale de la Braşov (1992, 1995), Carl Filtsch (Sibiu) 2002, Lory Wallfisch (Ploieşti) 2003, Jeunesses Musicales 1993, Dinu Lipatti 1997, Chopin (Bucureşti) 1999 ş.a.

Studiile sale sunt legate de două instituţii de învăţământ superior, la Bucureşti şi la Berlin: a absolvit în 2003 cursurile Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, urmând apoi cursuri de master la Hochschule der Künste în Berlin. În 2012 a obţinut titlul de doctor al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Răzvan Dragnea a susţinut concerte alături de Orchestra Naţională Radio Bucureşti, Filarmonica George Enescu, Filarmonica Banatul Timişoara, Filarmonica Transilvania Cluj-Napoca, Filarmonica Moldova Iaşi, precum şi alături de orchestrele filarmonicilor din Braşov, Sibiu, Craiova, Arad, Ploieşti, Satu-Mare, Botoşani, dar a întreprins numeroase turnee şi în Africa de Sud, Japonia, Coreea de Sud, Ungaria, Germania, Franţa, Italia şi Portugalia.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

Cele mai citite

Related Articles