Alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a fost aprobată de 96% dintre alegători

 

crimea-republic-map-1Luni, 17 martie 2014

Crimeea a ales separarea de Ucraina şi alipirea la Federaţia Rusă. Rezultatele parţiale ale referendumului de ieri arată că aproape 96% dintre alegători au optat pentru Rusia, iar prezenţa la urne a fost una semnificativă, de aproape 83%.
Occidentul denunţă referendumul şi pregăteşte noi sancţiuni pentru Rusia, care continuă să susţină că rusofonii din Ucraina sunt în pericol şi că referendumul a fost legal. Deputaţii ruşi au declarat că o decizie privind primirea Crimeei în Federaţie ar putea fi luată în zilele următoare.

Lista cu cetăţenii ruşi care vor fi supuşi unor sancţiuni individuale ar putea fi anunţată astăzi. Bruxellesul a transmis printr-un comunicat că referendumul din Crimeea a fost ilegal, ilegitim şi nu va fi recunoscut.  Tot astăzi ar putea fi făcut un nou pas în direcţia apropierii de Ucraina, prin anunţarea datei la care va fi semnată partea politică a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. Reuniunea de astăzi a miniştrilor de externe precede Summitul de primăvară, programat la sfârşitul săptămânii.

Duminică, 16 martie 2014

În Crimeea a început în această dimineaţă referendumul în urma căruia locuitorii vor decide fie alipirea la Rusia, fie o autonomie extinsă în graniţele Ucrainei, cu posibilitatea aderării ulterioare la Federaţia Rusă. Tensiunile s-au amplificat ieri în întreaga ţară: parlamentul ucrainean a dizolvat legislativul pro-rus de la Simferopol, Ucraina a acuzat Rusia de invazie militară şi la nord de Crimeea, iar în regiunea Doneţk au avut loc noi manifestaţii separatiste pro-ruse. Detaliază trimisul special al Radio România  la Kiev, Alexandru Beleavschi:

Sursă fotografie: www.descopera.ro

[Daiana Roşca]

De același autor

Related Articles