Spania comemorează 10 ani de la atentatele din Madrid

atentat madrid

Madridul comemorează astăzi 10 ani de la atentatul terorist, soldat cu 192 de morţi şi aproape 2.000 de răniţi. La Catedrala Almudena din capitala spaniolă a avut loc euharistia în memoria victimelor, o mesă celebrată în prezenţa răniţilor şi a urmaşilor victimelor, precum şi a regilor Spaniei, însoţiţi de premier şi de alte oficialităţi.
Pentru victimele atentatului de acum 10 ani, urmaşii lor, răniţii din Atocha, Santa Eugenia sau El Poso, însoţiţi de oficialităţi, au ascultat cuvântul arhiepiscopului Antonio María Rouco Varela. Cei care au supravieţuit atentatului au beneficiat de sprijin din partea autorităţilor de tratamente, asistenţă psihologică sau pensii de invaliditate. Este şi cazul lui Lorin Ciuhad.
“Explozia a avut loc când trenul se afla în staţie. 67 de suflete au încetat din viaţă în acest loc. Lumânările, florile şi afişele spun câtă jale a rămas în inimile celor de aici”, spune Lorin Ciuhad.
La ora 18:00, la Ambasada României în Madrid va avea loc o depunere de coroane de flori la placa ce aminteşte de victimele de acum zece ani, în prezenţa ministrului de externe, Titus Corlăţean.
Cei 192 de morţi, în cel mai mare atentat terorist din Spania, sunt comemoraţi astăzi şi la monumentul de sticlă din Gara Atocha, care în interior are înscrise numele tuturor victimelor şi mesajele lăsate după tragedie de mii de oameni.
O altă ceremonie va avea loc în Parcul Retiro, din centrul Madridului, la “Pădurea amitirii”, unde 192 de copaci amintesc şi ei de cei dispăruţi.

Sursa foto: romanialibera.ro

Cele mai citite

Related Articles