Două mărţişoare muzicale oferite la Sala Radio – pianistul mexican Alejandro Vela şi organistul Jan Bokszczanin

Jan Bokszczanin-1

Începutul primăverii aduce publicului bucureştean două mărţişoare muzicale cu totul speciale, sub forma a două recitaluri-surpriză programate la Sala Radio, în primele zile ale lunii martie.

Astfel, miercuri, 5 martie (19:00), publicul se va întâlni cu pianistul mexican Alejandro Vela, în evenimentul realizat cu sprijinul Ambasadei Mexicului în România. Alejandro Vela a fost aplaudat ca solist alături de majoritatea orchestrelor din Mexic, dar şi a unor prestigioase ansambluri de gen din S.U.A, Canada sau Israel. Recitalurile sale recente l-au purtat în Helsinki, Praga, Berlin, Roma, Paris, Kiev, Tokyo ş.a. Una dintre revistele de specialitate – Mundo Clásico, a menţionat despre artist: “Vela interpretează cu mare emoţie, eleganţă, tehnică excepţională şi un simţ profund al muzicii.”

Programul serii este construit în cea mai mare parte în jurul celebrului compozitor rus Serghei Rahmaninov – prin mai multe studii de pian semnate de muzician, dar veţi asculta, de asemenea, şi cunoscuta suită Tablouri dintr-o expoziţie, creaţie a conaţionalului său, Modest Musorgski, vizită imaginară printr-o colecţie de artă, sub forma uneia dintre partiturile de mare virtuozitate ale repertoriului pianistic. O lucrare a compozitorului mexican – Manuel María Ponce (Estrellita) şi una a artistului român Paul Constantinescu (Toccata, Joc Dobrogean), întregesc repertoriul recitalului oferit de pianistul mexican.

Joi, 6 martie (19:00), un alt eveniment special – realizat de această dată cu sprijinul Institutului Polonez, un recital de orgă cu unul dintre cei mai mari organişti europeni ai momentului, Jan Bokszczanin, vă aşteaptă la Sala Radio. Artistul a susţinut numeroase recitaluri în ţări ca Belarus, Danemarca, Finlanda, Lituania, Germania, Rusia şi Statele Unite, a participat la cursuri de măiestrie sub conducerea unor celebri profesori, a înregistrat nouă albume cu muzică de orgă, iar mulţi compozitori contemporani au compus special pentru el.

Lucrări semnate de compozitori ca Bach şi Brahms vor fi ascultate cu plăcere de publicul bucureştean, interpretate la cea mai mare orgă din România (peste 7.600 de tuburi) şi una dintre cele mai mari din Europa. După îndelungatul proces de restaurare, realizat în urmă cu câţiva ani la aceeaşi fabrică din Cehia care a şi produs-o acum 50 de ani, orga Sălii Radio şi-a recăpătat toate calităţile şi a fost repusă în valoare în cadrul circuitului concertistic.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu tramvaiele nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu: autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

De același autor

Related Articles