Filmul “Bai Ri Yan Huo”, marele câştigător la Festivalul de Film de la Berlin

berlinala

Sâmbătă seara a avut loc ceremonia de premiere a unuia dintre cele mai prestigioase festivaluri de film din lume – Berlinala. Aflat la cea de-a 64-a ediție, Festivalul de Film de la Berlin a prezentat aproximativ 400 de filme, de la mari producții hollywoodiene la lungmetraje independente și documentare.

Doar 20 de filme s-au aflat în cursa pentru Ursul de Aur, cel mai mare premiu al acestui festival, câştigat anul trecut de filmul românesc „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, considerat o operă cinematografică lipsită de concesii la adresa României postcomuniste.

Lungmetrajul câştigător al premiului Ursul de Aur 2014, „Bai Ri Yan Huo/ Black Coal, Thin Ice”, de Yi’nan Diao, a obţinut la gala de sâmbătă seară şi premiul Ursul de Argint pentru cel mai bun actor, acordat chinezului Fan Liao.

Pelicula „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, care a deschis festivalul, pe 6 februarie, a fost recompensată cu marele premiu al juriului, în timp ce Richard Linklater a fost un alt mare câştigător, primind, pentru lungmetrajul său „Boyhood”, Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor.

România nu a fost prezentă în competiţie la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin. Dar, lungmetrajul „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, a fost selectat în Forum, o secţiune necompetiţională dedicată documentarelor şi filmelor experimentale regizate de cineaşti tineri.

Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la Berlinale Palast, sâmbătă seară. Festivalul se va încheia odată cu proiecţia filmului ce a fost desemnat câştigător al trofeului Ursul de Aur.

Berlinala atrage anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnalişti din 80 de ţări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel, după Festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic european de profil.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles