Practica elevilor şi studenţilor, la un pas de a fi Lege!

uceniciPlenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi cu 294 de voturi “pentru” şi 4 abţineri o propunere legislativă privind practica elevilor şi studenţilor, iniţiată de mai mulţi deputaţi PSD şi PNL. Noua lege prevede stimularea participării firmelor private la programele de practică pentru elevi şi studenţi şi oferă tinerilor posibilitatea de a dobândi experienţa profesională necesară obţinerii unui loc de muncă după absolvirea studiilor. “Această lege reprezintă un angajament pe care l-am luat în campania electorală, când le-am promis alegătorilor că voi susţine măsuri pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor. În momentul de faţă 57% dintre tinerii absolvenţi nu îşi pot găsi un loc de muncă, iar principalul lucru care li se impută este lipsa de experienţă. Legea pe care o propun urmăreşte rezolvarea acestei probleme, prin crearea unui cadru în care elevii şi studenţii să capete experienţa profesională în domeniul lor, încă din timpul studiilor”, a declarat un iniţiator al propunerii legislative, deputatul PSD Cătălina Ştefănescu, citată într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.
Potrivit propunerii legislative, poate fi încheiat un contract individual de practică, direct între elev sau student şi agentul economic, iar în urma practicii elevii şi studenţii vor primi un certificat de practică în care vor fi menţionate abilităţile profesionale dobândite şi agentul economic la care au lucrat. “La programele de practică vor putea participa şi întreprinderile mici şi mijlocii, care şi-ar dori să apeleze la un număr mai mic de elevi sau studenţi, din domenii variate, fără a mai fi nevoie să încheie câte o convenţie cu fiecare dintre instituţiile de învăţământ de la care provin aceştia”, a subliniat Cătălina Ştefănescu. Totodată, companiile vor fi stimulate să ia în practică elevi şi studenţi prin acordarea unei subvenţii de 5% din alocaţia anuală a elevului sau studentului şi în cazul în care practica depăşeşte un număr minim de ore necesar pentru dobândirea unei abilităţi profesionale, compania va plăti o remuneraţie neimpozitată elevului sau studentului, de minim 80% din salariul minim pe economie.
“Stimulentele financiare pe care le-am propus în lege nu presupun o presiune suplimentară asupra bugetului de stat. Subvenţia de 5% era prevăzută şi în legislaţia actuală, iar scutirea de impozit pentru remuneraţiile plătite elevilor şi studenţilor practicanţi nu reduc în niciun fel nivelul veniturilor colectate în prezent la buget”, a subliniat Cătălina Ştefănescu, cel mai tânăr parlamentar.
Ea susţine că introducerea unor clauze obligatorii în contractul individual de practică vor asigura calitatea programelor de practică, agentul economic punând la dispoziţia practicanţilor echipamentele necesare şi un coordonator de practică din departamentul corespunzător specializărilor profesionale prevăzute în contract, în acord cu programa de învăţământ a elevilor şi studenţilor.
Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în acest caz, asupra proiectului urmând să se pronunţe Senatul, în calitate de for decizional.

Sursa: AGERPRES

De același autor

Related Articles