Întâlnire muzicală la „nivel înalt”, Bucureşti – Zürich: 4 viori, 2 viole şi 2 violoncele

George Cosmin Banica

Patru viori, două viole şi două violoncele, altfel spus trei instrumente de coarde şi opt muzicieni cu o foarte frumoasă carieră internaţională, rezidenţi la Zürich sau la Bucureşti, şi-au dat întâlnire într-un singur eveniment, un recital extraordinar Brahms (Sextetul nr. 2 în sol major) / Enescu (Octetul op. 7 în do major) cu artişti unul şi unul! Un repertoriu de virtuozitate, rar cântat în România în această formulă, va aduce iubitorilor muzicii o seară extrem de plăcută la Sala Radio.

Cine sunt aşadar cei opt muzicieni pe care îi veţi aplauda marţi, 11 februarie (19:00), pe scena studioului din strada Berthelot?

Andreas Janke, în prezent concert maestru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, a concertat alături de mai multe ansambluri de prestigiu ca Orchestra Regală din Londra, London Symphony şi în instituţii cu o bogată istorie muzicală ca Sala Barbican din Londra, Palais des Beaux-Arts din Bruxelles, Sala Dvořák din Praga. Şi-a urmat studiile de specialitate la Universitatea Mozarteum din Salzburg şi măiestria sa artistică a fost răsplătită prin premii obţinute la concursurile internaţionale Regina Elisabeta, Fritz Kreisler, Benjamin Britten, Sendai şi Prague Spring.

Unul dintre muzicienii români care şi-a construit o frumoasă carieră în străinătate, violonistul George Cosmin Bănică a fost aplaudat de publicul român în primăvara anului trecut în cadrul festivalului Viori de colecţie la Sala Radio. A susţinut numeroase recitaluri în Bucureşti la Ateneul Român, Studioul Mihail Jora sau Muzeul George Enescu, prezentând şi recitaluri alături de Radu Lupu şi Julia Fischer, în cadrul stagiunii camerale a Orchestrei Tonhalle Zürich.

A concertat alături de Orchestra Naţională Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, susţinând totodată concerte şi în ţară alături de Filarmonicile din Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara şi Craiova. Alături de activitatea solistică, George Cosmin Bănică a activat în perioada 2005-2008 ca membru în orchestră şi concertmaestru în cadrul Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.

Violonistul Gabriel Gheorghe este concertmaestru al Orchestrei Simfonice Bucureşti şi şef al partidei de vioara a II-a a Orchestrei Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. Alături de concertele susţinute în ţară Gabriel Gheorghe a realizat şi numeroase turnee în Europa şi Asia. A fost membru al Orchestrei Academica, al Orchestrei Naţionale Radio, precum şi al ansamblurilor Millenium Arts String, Traffic Strings, KLASIKVM Ensemble, Camerata Klasika.

Violist principal al Orchestrei Tonhalle din Zürich, Gilad Karni a concertat alături de Orchestra Filarmonică din Malaysia, Orchestra de Cameră din Stuttgart, Orchestra Simfonică din Roma, Orchestra Filarmonicii din Belgrad etc. Totodată, Gilad Karni este şi profesor de violă la Conservatorul din Lausanne.

A fost distins cu numeroase premii dintre care amintim Premiul I la Concursul Lionel Tertis (1994), Premiul al III-lea la Concursul Internaţional ARD, Premiul al III-lea la Concursul Internaţional Bryan (1992), Premiul I la Concursul Societăţii de Radiodifuziune din Israel (1991).

Talentul tinerei violoniste Simina Croitoru, pregătită sub îndrumarea tatălui său, violonistul Gabriel Croitoru, a fost apreciat în cadrul multor concursuri fiind distinsă cu Premiul I la Concursul internaţional Giovani Talenti – Rovere d’Oro, Premiul I la Concursul internaţional Jeunesses Musicales, Premiul I la Concursul internaţional Città di Stresa. A susţinut concerte cu orchestrele din Ploieşti, Târgu-Mureş, Botoşani, Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Bacău, Arad, Bucureşti etc. Simina Croitoru a efectuat turnee în Germania, Italia, Austria, Cehia, Italia, Ungaria.

Carol Măi-Antal este şef al partidei de violă în cadrul Orchestrei Naţionale Radio. Alături de activitatea din orchestră, Carol Măi-Antal susţine numeroase recitaluri în diverse ansambluri camerale. Artistul s-a format sub îndrumarea maestrului Ştefan Gheorghiu, dar a frecventat, de asemenea, şi cursuri de măiestrie interpretativă susţinute de Vladimir Spivakov, Wolfgang Marschner şi Petre Munteanu.

Octavian Lup este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (UNMB), unde a studiat violoncelul cu marele muzician român Marin Cazacu. Şi-a continuat perfecţionarea la Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, iar în prezent este doctorand al UNMB. A fost adesea aplaudat de public în cadrul evenimentelor susţinute de cvartetul Cellisimo.

Membru al Orchestrei Naţionale Radio şi al Orchestrei Virtuozii, violoncelistul Bogdan Postolache are o frumoasă experienţă internaţională: a fost membru al Philharmonie der Nationen, Berner Symphonie Orchester, Orchestre de Chambre de Laussane şi a fost invitat al Orchestrei Simfonice din Cipru şi al Orchestrei Thuner Seespiele din Elveţia. A susţinut recitaluri pe scena Sălii Radio, la Ateneul Român, a efectuat turnee alături de cvintetul Justus Frantz and Friends, iar ca solist Bogdan Postolache a concertat cu Orchestrele Filarmonicilor din Sibiu şi Chişinău.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

De același autor

Related Articles