Fostul viceprim-ministru bulgar, acuzat de ascultări ilegale

ascultari telefon

Fostul viceprim-ministru bulgar împreună cu trei foşti şefi ai Departamentului tehnico-operaţional al MI Ţvetan Ţvetanov va fi judecat pentru ascultările ilegale în perioada guvernării ex-generalului Borisov. Este cel de al doilea act de acuzare împotriva lui Ţvetanov, acum – numărul 2 în partidul Gherb al ex-generalului Borisov.
Cu câteva săptămâni în urmă în presă a apărut o listă cu 875 de politicieni, ziarişti, oameni de afaceri şi magistraţi despre care se afirmă că au fost ascultaţi în perioada în care Ţvetanov a condus Ministerul de interne. Ex-ministrul agriculturii, Miroslav Naidenov, a declarat că toţi membrii ai cabinetului au fost ascultaţi. Pentru a evita ascultarea în timpul întălnirilor nu numai miniştrii, dar şi preşedintele Plevneliev nu purtau telefoane mobile.
În 2011 într-un interviu Borisov a declarat că îşi controlează miniştrii cu ajutorul ascultării. Cu excepţia actualului vicepreşedinte Margarita Popova toţi membri ai cabinetului au declarat că nu au nimic împotrivă să fie ascultaţi.
Ancheta care a durat 10 luni a demonstrat că au existat condiţii pentru ascultări ilegale. Din Marea Britanie sunt aşteptate rezultatele unor expertize tehnice.
Deocamdată Ţvetanov şi cei trei subalterni ai săi sunt acuzaţi că nu au asigurat protecţia informaţiei obţinută prin ascultare, nu au adoptat un regulament pentru folosirea tehnicii speciale mobile şi nu au exercitat controlul necesar asupră folosirii acesteia. Ancheta a demarat la baza unui semnal depus la procuratura de liderul socialist Serghei Stanişev. În martie 2013, 12 procurori au perchiziţionat departamentul tehnic al Ministerului de interne. Cu o zi în urmă unul din acuzaţi a distrus un HD cu înregistrări. O mare parte din ascultări au fost efectuate fără ordine scrise semnate de ministrul de interne şi confirmate de un judecător.

De același autor

Related Articles