[UPDATE] Gruia Stoica rămâne în arest preventiv pentru 29 de zile

Gruia Stoica

Joi, 30 ianuarie

Ora 16.00

Omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat că i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce preţ cere CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Decizia de arestare a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie. Hotărârea a fost atacată deja de Stoica, recursul faţă de măsura preventivă urmând să fie judecat de instanţa supremă.

Miercuri, 29 ianuarie

Ora 22.15

Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Român (GFR), a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, el fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, în legătură cu o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia.

În acelaşi dosar, procurorii i-au impus lui Doru Cătălin Boştină, unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din România, interdicţia de a părăsi ţara, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA, în luna mai 2013 SC Complexul Energetic Oltenia SA Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie pentru încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect „Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

La data de 17 ianuarie, Complexul Energetic Oltenia a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) mai multor societăţi, între care către CFR Marfă SA şi SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti.

Licitaţia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 3 ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 de milioane euro) fără TVA.

Procurorii susţin că, în 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, i-a oferit avocatului Doru Boştină suma de 3.000.000 de euro, în schimbul influenţei pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfă SA (unul dintre competitori). Acesta din urmă trebuia să dezvăluie, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, preţul pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere în cadrul licitaţiei.

Acest demers avea ca scop depunerea de către Grup Feroviar Român SA a unei oferte cu un preţ cât mai apropiat de cel propus de CFR Marfă SA, astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat sau eventualele pierderi minimizate.

Ora 18.00

Afaceristul Gruia Stoica, cel care a vrut să cumpere CFR Marfă, a fost dus în această seară la DNA pentru a fi audiat. Surse judiciare au declarat că omul de afaceri a fost citat la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat într-un dosar legat de o licitaţie pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia.

Gruia Stoica este proprietarul mai multor unităţi turistice din Caraş-Severin pe care nu le-a văzut niciodată şi în care nu a investit niciun leu.

În ceea ce priveşte Hotelul Semenic din centrul Reşiţei, în urma unor discuţii mai vechi între primarul Mihai Stepanescu şi actualul proprietar, omul de afaceri Gruia Stoica, s-a vehiculat posibilitatea ca la parterul clădirii să fie deschis un fast-food, iar apartamentele să fie transformate în birouri pentru angajaţii şi serviciile primăriei. Deocamdată însă, hotelul rămâne închis şi nu şi-a schimbat destinaţia.

Cele mai citite

Related Articles