În Ungaria se păstrează identitatea şi specificul comunităţii româneşti
Consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la o manifestare cultural-artistică, la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, intitulată „Gătim cu strămoşii”.
Articol editat de Radio Resita, 4 iunie 2019, 13:01 / actualizat: 4 iunie 2019, 15:03
Manifestarea „Cook with your ancestors”, marchează cel de-al doilea trimestru de lucru din cadrul proiectului „Healthy Traditions – Science for Next Generation”, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria. Proiectul este implementat de Asociaţia „Iris Research” din Arad, în calitate de beneficiar şi de Universitatea de Vest din Timişoara şi Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, în calitate de parteneri.
Consulul general Florin Vasiloni a subliniat utilitatea acestui proiect, precum şi a întregului program Interreg si în al doilea rând, faptul că o mai bună cunoaştere a tradiţiilor locale poate avea un efect benefic pentru păstrarea identităţii şi a specificităţii comunităţii româneşti din Ungaria.
A fost organizat un concurs de gătit la care au participat foarte multe echipe. Partea cultural-artistică a fost asigurată de către cele mai reprezentative formaţii artistice ale comunităţii româneşti din Ungaria: Ansamblul de la Micherechi (Mehkerek), Ansamblul din Aletea (Elek), Ansamblul “Doina Bihorului”, coordonat de Gheorghe Gros din Chitighaz, Ansamblul Liceului “Nicolae Bălcescu” din Gyula, dar si formatii artistice sosite din România precum “Doina Crişului” din Ineu şi “Şiriana” din Şiria, ambele din judeţul Arad.
Profesorul Maria Sarca Zombai a lansat la biblioteca din localitate cartea cu titlul „Instituţiile înfiinţate de românii ortodocşi din Chitighaz”. Manifestarea a cuprins şi momente dedicate Zilei Copilului.
Manifestarea a debutat cu cuvintele de salut adresate de către consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al minorităţii româneşti în Parlamentul de la Budapesta, Alexandru Fina, preşedintele interimar al Autoguvernării Româneşti pe ţară din Ungaria (ATRU) şi preşedinte al Autoguvernării Româneşti Locale Chitighaz, Erika Borbely, directorul Şcolii Generale din Chitighaz şi preotul Florin Olteanu, parohul Chitighazului şi protopop ortodox de Gyula.