Chinezii ridică ziduri din… bani

bani

Locuitorii unui sat din China au construit un adevărat zid după ce au stivuit profiturile uriaşe obţinute de o cooperativă. Grămada uriaşă, în valoare de 13 milioane de yuani (1,5 milioane de euro), a fost stivuită sub forma unui zid înalt de doi metri în satul Jianshe, din municipalitatea Lianshan, provincia Sichuan. Câţiva localnici au şi dormit, peste noapte, pe grămada de bani, pentru a o proteja de hoţi, cu o zi înainte ca bonusurile anuale să fie distibuite. Unul dintre paznici a recunoscut că nu este prea confortabil să dormi pe o grămadă de bani, adăugând că şi-a făcut prea multe giji pentru a putea adormi, scrie Mediafax.

Un alt sătean, Jin Ou, care a primit în jur de 300.000 de yuani, a spus că a petrecut atât de mult timp numărând banii, încât nu îşi mai simte mâinile.

Yang Huai, care a primit 200.000 de yuani, a spus că din 2010 în acest sat a apărut obiceiul ca bonusurile să fie distribuite înainte de venirea noului an chinezesc.

Un număr de 340 din totalul de 483 de gospodării deţin acţiuni la o cooperativă rurală, înfiinţată în 2010, care obţine profit de pe urma fermelor de porci, livezilor de cireşi şi investiţiilor în microhidrocentrale din Sichuan, după cum susţine un oficial pe nume Zhu. Bonusurile anuale ale sătenilor sunt garantate, chiar dacă ei nu sunt implicaţi direct în activităţile zilnice ale cooperativei.

După ce informaţia a început să circule pe internet, mulţi bloggeri au început să se întrebe cum ar putea să se adune într-o cooperativă rurală. “Ar fi trebuit să stau acasă şi să mă ocup de agricultură în loc să muncesc (la oraş)”, a scris un blogger. Primarul Jin Hongyuan i-a sugerat căsătoria cu un localnic sau o localnică, rezidenţa fiind o condiţie pentru a putea cumpăra acţiuni la cooperativă.

Cele mai citite

Related Articles