Seceta afectează România: recolte distruse şi fântâni secate

seceta

Un sfert din culturile agricole sunt compromise din cauza secetei. Cele mai mari probleme sunt în sudul, sud-vestul şi nord-vestul ţării. Valoarea pagubelor produse de lipsa ploilor este de peste două miliarde de euro. Porumbul este cea mai afectată cultură, însă seceta a adus prejudicii şi altor culturi precum cele de soia, grâu, rapiţă, de floarea-soarelui, dar şi legumelor. În plus, mii de gospodării au rămas fără apă în fântâni, din cauza secetei. Sistemul de irigaţii este distrus în proporţie de 90%, astfel că din 3,3 milioane de hectare irigabile în 1989, în prezent sunt utilizate doar 300.000 de hectare.

Fermierii solicită sprijinul autorităţilor. Ministerul Agriculturii spune însă că orice schemă de sprijin este iniţiată numai în urma pierderii a cel puţin 30 la sută din producţia agricolă. Secretarul de stat Daniel Bătănoiu a declarat că la unele culturi producţia este similară cu cea de anul trecut,  iar la altele, pierderile vor putea fi evaluate abia la toamnă.

Meteorologii nu au veşti bune pentru agricultori, în următoarele două săptămâni nu sunt aşteptate precipitaţii însemnate cantitativ.

De asemenea, traficul naval este restricţionat din cauza debitelor scăzute pe Dunăre, în aval de barajul Porţile de Fier II, situat la kilometrul fluvial 863+358.

Surse de la Autoritatea Navală Fluvială au declarat pentru Mediafax că din cauza scăderii nivelului apei în sectorul respectiv s-a cerut armatorilor şi operatorilor din domeniul transportului fluvial să reducă încărcăturile convoaielor cu 50%.

Măsura s-a impus pentru ca navele să nu eşueze pe bancurile de nisip în punctele critice identificate de specialişti de-a lungul Dunării, atât în apele teritoriale româneşti, cât şi în cele sârbeşti şi bulgăreşti.

Autorităţile navale româneşti au balizat cu geamanduri şenalul navigabil care s-a îngustat din cauza diminuării volumului de apă, astfel încât echipajele de nave să prevină eşuarea pe uscat şi, astfel, a punerii în pericol a acestora şi a vieţii marinarilor.

Debitul Dunării la intrarea în ţară este cu 50% mai redus decât media multianuală a lunii august, de aproximativ 5.400 mc/secundă, numai la staţia hidrometrică Gruia din judeţul Mehedinţi cota scăzând la minus 10 centimetri faţă de nivelul normal de 300 centimetri.

Seceta afectează şi o mare parte din Europa, mai ales sudul continentului. În Spania, autorităţile acordă sprijin fermierilor după ce sute de hectare de culturi au fost compromise, în acest an, de lipsa ploilor.

Foto: agro.info

Cele mai citite

Related Articles