Ziua Naţională a Ambulanţei marcată în acest an la Alba Iulia!

Astăzi este Ziua Naţională a Ambulanţei, eveniment celebrat în premieră în afara capitalei, în Alba Iulia. La manifestări vor participa ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat şi toţi managerii serviciilor de ambulanţă judeţene din ţară.

După ceremonia oficială din Piaţa Cetăţii, 45 de ambulanţe, printre care şi una de tip şalupă, vor străbate Alba Iulia într-un marş festiv. Ulterior, echipajele vor acorda, în diverse puncte din Cetatea Alba Carolina, consultaţii medicale gratuite. Serviciul de Ambulanţă de la noi din ţară împlineşte 112 ani. Prima ambulanţă a fost o trăsură cu cai, care a circulat în Bucureşti cu un echipaj instruit de către Nicolae Minovici, întemeietorul Societăţii de Salvare, prima înfiinţată în Balcani după modelul celei vieneze.

Reînoirea parcului auto cu autosanitare moderne, înfiinţarea unor substaţii în mai multe localităţi din Caraş-Severin, angajarea şi formarea de personal dar şi creşterea calităţii actului medical sunt doar câteva dintre obiectivele pe care conducerea Ambulanţei Caraş-Severin a promis că le va îndeplini în cel mai scurt timp posibil.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă deţine un număr de 39 de ambulanţe la ora actuală, dintre care în stare de funcţionare se află 85 %, adică 32 de ambulanţe restul fiind cu diverse probleme tehnice, aflate în service în vederea reparări . Dintre cele 39 de ambulanţe vă pot spune că 31 au un grad de uzură de 100%. Două ambulanţe au un grad de uzură de 80% şi celelalte 6 un grad de uzură între 60-75%. Parcul auto este relativ învechit, necesită achiziţie şi aducere de noi ambulanţe dar, doar cu ajutorul Ministerului Sănătăţii. Un minim de 10 ambulanţe consider că ar fi nevoie pentru fiecare substaţie şi să vedem în ce stare sunt celelalte, rulajul în kilometri este foarte mare între 400.000-700.00 de kilometri, necesită cheltuieli foarte mari pentru menţinerea în exploatare a acestora, aparatura din dotare este învechită aşa că vorbim din nou despre alte cheltuieli. Vă asigur că o să fac toate demersurile necesare pentru a rezolva aceste probleme, pentru a creşte calitatea actului medical”, ne-a declarat la începutul anului, noul manager al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin, Adrian Truică.

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles