Ciupercile de vară au făcut deja primele victime în Caraş-Severin! O familie, compusă din 5 membrii şi alte 2 persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa după ce a consumat ciuperci.

Medicii atrag atenţia că ciupercile otrăvitoare pot fi foarte uşor confundate cu cele comestibile. Persoanele care doresc să prepare diverse feluri de mâncare din ciuperci trebuie să le cumpere doar din locurile autorizate, altfel, riscul la care se expun este unul major, care le poate pune viaţa în pericol, susţine medicul Emil Bunda.

În cazul în care aţi consumat ciuperci şi aveţi simptome ca transpiraţie abundentă, greţuri, furnicături ale extremităţilor, puls rar, pupilă mărită, agitaţie, dureri abdominale, respiraţie grea, lăcrimare, tremurături, halucinaţii este foarte important să vă prezentaţi de urgenţă la cel mai apropiat spital. Ciupercile otrăvitoare pot avea incubaţie scurtă, de la 15 minute la trei ore sau incubaţie lungă, când primele simptome apar după un interval de cinci sau chiar 20 de ore de la momentul în care au fost consumate. La primul semn de suspiciune a unei intoxicaţii adresaţi-vă de urgenţă personalului specializat”, recomandă medicul Emil Bunda din cadrul Spitalului Judeţean Reşiţa.

Efectele intoxicaţiei cu ciuperci otrăvitoare evoluează foarte repede, şi în unele cazuri pot fi fatale. Principalele organe care cedează sunt rinichii şi ficatul.

Daiana Roşca