[FOTO] De la trupa lui Mihail Pascaly la Festivalul „Oravița 201/100”, cultura unește pe Valea Carașului!

546

Motto: „Acolo unde ești se află lumea întreagă”. William Shakespeare

În Anul Centenarului Marii Uniri, Oravița, cea mai titrată localitate a Banatului de Munte își îmbrățișează trecutul glorios prin evenimente culturale de excepție, continuînd astfel o tradiție în jurul căreia și-a făurit gloria culturală.

Oravița a devenit, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, epicentrul unei regiuni, Banatul Montan, din care Viena exploata lemn, aur si carbune, toate de o calitate rar întâlnită în intregul imperiu. Existau atunci o turnătorie, o rafinărie de petrol şi o fabrică de ciment.
Nemetoravica, cum i se mai spunea Oraviţei, este şi prin aceste manifestări un punct de reper al culturii naționale, vibrând prin rădăcinile istorice o eternă boemă ce, înobilează ţinuturile Banatului Montan.

Cunoscută şi pentru  prima asociaţiune sportivă, prima farmacie din ţară sau prima cale ferată din spaţiul românesc ce îşi întinde şinele pe acest capăt de ţară şi cea mai veche gară funcţională din îndepărtatul an 1854, Oravița este și urbea cu cel mai vechi teatru din țară sărbătorit anul trecut la împlinirea celor 200 de ani.

Acest teatru ce a găzduit trupa lui Mihail Pascaly, din care făcea parte și Mihai Eminescu ca sufleur, trupă ce  a prezentat două spectacole, în zilele de 1 și 2 septembrie 1868, teatrul a primit  pe marele compozitor  George Enescu, ce-a semnat în cartea de onoare a localității, teatru ce poartă numele Patriarhului limbii și literaturii române, Mihai Eminescu.

Teatrul Vechi Mihai Eminescu este primul teatru din România și sud-estul Europei, construit între anii 1814-1817 în stil baroc vienez. Copia fidelă la scară redusă a Burgtheater-ului din Viena, acest spațiu al culturii a fost inaugurat la 5 octombrie 1817 de către familia imperială, Francisc I de Habsburg-Lorena, între 1792-1806 a avut titlul de Francisc II al Sfântului Imperiu Romano-German apoi din 1806 pe acela de Francisc I de Austria până la moartea sa, în 1835 şi Carolina-Augusta de Bavaria.Pe scena teatrului a fost montată prima dată opereta Crai Nou și este prima clădire din Europa iluminată artificial, cu lămpi de acetilenă.

„Munca unui om se poate plăti. Caracterul, cultura lui, nicicând”

Anul acesta în orașul de pe Valea Carașului, luna lui cuptor încinge spiritele pentru 7 zile de sărbătoare la teatru, cu tineri, cu oameni de cultură , cu dezbateri și lecții de viață, desprinse din idealurile celor 100 de ani de la Marea Unire, cu prilejul Festivalului „Oravița 201/100” , celebrând astfel 201 ani de existență a teatrului orăvițean și 100 de ani de la Marea Unire, în perioada 21 – 27 iulie.

Regizorul Ștefan Iordănescu este „vinovatul de serviciu” al acestei inițiative culturale  „recidivând” după ce anul trecut timp de 10 zile a organizat Gala Teatrelor Naționale din România la Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița.
Cultura unește, iar Oravița este punctul fierbinte teatral al acestei veri de Centenar, grație unor oameni ce-și asumă cu har și devotament cetățenia culturală din ADN-ul românesc .
Orăvițenii și iubitorii de frumos vor putea aplauda 10 spectacole susținute de trupe din Deva, Timișoara, București, Râmnicu Vâlcea și Reșița.

Și dacă totul este sub semnul lui Mihai Eminescu, citându-l „Oamenii se împart în două categorii: unii caută și nu găsesc, alții găsesc și nu sunt mulțumiți”, nu există nici un motiv pentru a evita manifestările culturale, deoarece accesul la toate spectacolele se face în mod gratuit, dar și la cea ce va prelua ștafeta culturală imediat după ce se va trage cortina peste Festivalul „Oravița 201/100”, începe cea de-a XI-a ediție a festivalului „Zilele Muzicii la Oravița”, în perioada 29 iulie-15 august, manifestare consacrată și întreținută cu fidelitate de soții Manuela Iana Mihăilescu și Dragoș Mihăilescu.

Toţi suntem actori grăbiţi, în clepsidra timpului, dar unici, în felul de a fi, prin tot ce lăsăm în urma noastră, la fel ca amprentele mâinilor… aplauze pentru cei ce-au fost, sunt și vor face din nisipul timpurilor lor perle pentru cei ce vor veni.

Epilog: „Munca unui om se poate plăti. Caracterul, cultura lui, nicicând”. Mihai Eminescu

Anca Bica Bălălău

Radio România Reșița este partener media al manifestării!

PROGRAM FESTIVAL „ORAVIȚA 201/100”

SÂMBĂTĂ, 21 iulie- Deschiderea festiva, participa ION ARDEAL IEREMIA, secretar de stat la MINISTERUL CULTURII SI IDENTITATII NATIONALE, coordonatorul programului CENTENAR
Ora 19.00 – Teatrul de Artă Deva – „Fotograful Unirii”

DUMINICĂ, 22 iulie

Ora 18.00 – Check Art – „Culoare”, spectacol de teatru stradal
Ora 19.00 – Teatrul pentru copii și tineret „Merlin” Timișoara – „Profu` de religie”, de Mihaela Michailov, regia artistică: Mihaela Lichiardopol

LUNI, 23 iulie

Ora 17.30 – Asociația ATARAXIA – „Aventurile vulpiței”, spectacol de teatru pentru copii
Ora 19.00 – Teatrul Național „I.L.Caragiale” București – „Improvizație la Alma”, de Eugene Ionesco, regia: Andreea Ciocârlan

MARȚI, 24 iulie

Ora 19.00 – Godot Café Teatru – „Happy end”, de Zsolt Poszgai, regia Alexandru Bogdan

MIERCURI, 25 iulie

Ora 17.30 – Asociația ATARAXIA – „Greierașul cântăreț”, spectacol de teatru pentru copii
Ora 19.00 – Godot Café Teatru – „Carpathian Garden”, de Radu Iacoban, regia Radu Iacoban

JOI, 26 iulie

Ora 19.00 – Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara – „Ce vine după”, de Mihai Ignat, un concept de Roberta Popa Ionescu

VINERI, 27 iulie

Ora 19.00 – Teatrul de Vest Reșita – „Secretul fericirii la Reșita”, de Mihaela Michailov, Mădălina Petre-Ghiţescu şi Matei Mircioane, regia lui Ştefan Iordănescu

SPECTACOL STRADAL
21 iulie – ora 18:00 – Asociatia Check Art, Timisoara – „Culoare” , spectacol de teatru stradal
SPECTACOLE PENTRU COPII
23 iulie – ora 17:00 – Asociația ATARAXIA –„Aventurile vulpiței” – spectacol de teatru pentru copii

25 iulie – ora 17:00- Asociația ATARAXIA – „Greierașul cântăreț”- spectacol de teatru pentru copii

EXPOZITIE DE ARTE PLASTICE SOCOLARIA, expozitie de grup a artistilor plastici din enclava culturala Ciclova, Ilidia Socolari, Potoc.

Expun artistii: Ștefan Bartha, Delia Corban, Vlad Corban, Tiberiu Giucă, Ofelia Huțul, Ștefan Kelemen, Camil Mihăescu, Valeriu SepI.

CONFERINTE, SIMPOZIOANE, MANIFESTARI LEGATE DE ORAVITA TEATRUL VECHI SI 100 DE ANI DE ROMANIA, coordonate de Ionel Bota, directorul centrului cultural TEATRUL VECHI Mihai Eminescu, ORAVITA.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.